7 vinkkiä matkakirjoittamiseen

Keräsin Lonely Planetin kirjoitusoppaasta How to be a travel writer seitsemän tärppiä. 

Miten kirjoittaa hyvä matkajuttu? Keräsin Lonely Planetin kirjoitusoppaasta How to be a travel writer seitsemän tärppiä.

Postaus sisältää mainoslinkin, joka on merkattu *-merkillä.

1. Hyvä aihe yhdistää käytännöllisyyden ja intohimon
Hyvän matkajuttu sopii mediaan johon kirjoitat (practicality) ja innostaa sinua itseäsi (passion). Kiinnostaako sinua ruoka, kulttuuri, urheilu tai yöelämä? Oman intohimon löytäminen helpottaa aiheen rajaamista.

2. Ole oman alasi erityisasiantuntija
Matkakirjoittajan kannattaa löytää oma niche, sen sijaan että kirjoittaisi ihan kaikkea kaikille. Pitkäjänteisellä työllä sinusta voi tulla oman alueesi tunnettu asiantuntija. Tutki matkalehtiä, kirjoja ja blogeja, jotta tiedät mistä jo kirjoitetaan paljon. Aiheen pitää luonnollisesti kiinnostaa sinua ja sopia elämäntapaasi.

3. Tee tutkimusta
Tutki kohdettasi jo ennen matkaa. Paikan päällä keskustele ihmisten kanssa, ota valokuvia, hyödynnä ääninauhuria, pidä päiväkirjaa ja kerää printtimateriaalia. Etsi jutullesi näkökulma.

4. Muotoile juttusi
Kirjoita jutullesi selkeä rakenne: alku, keskiosa ja loppu. Käytä kaikkia aistejasi: mitä näit, kuulit, haistoit, maistoit, tunsit matkalla? Näytä mitä tapahtuu, älä selitä. Hyödynnä dialogia ja muista tsekata verbien aikamuodot johdonmukaisiksi.

5. Kirjoita uudelleen
Lue juttusi uudestaan kriittisin silmin ja editoi sitä. Jotkut kirjoittajat editoivat sitä mukaa, kun kirjoittavat juttua. Toiset kirjoittavat ensin valmiiksi yhden version, ennen kuin alkavat muokata sitä.

6. Otsikoi osuvasti
Otsikko on usein ainoa mahdollisuutesi saada ihmiset lukemaan juttusi – tämä on erityisen tärkeää blogeissa. Otsikoissa toimivat numerot ja listaukset (kuten vaikkapa tässä postauksessa), kysymyssanat, sisältöön liittyvät avainsanat ja lupaukset. Mitä lukijat saavat, kun lukevat juttusi?

7. Harjoittele valokuvaamista
Tärkeimpiä asioita valokuvissa on valo. Opettele näkemään valo, mistä se tulee ja miten hyödyntää sitä kuvissa. Jos käytät järjestelmäkameraa, ala kuvata RAW-kuvia ja opettele käyttämään kuvankäsittelyohjelmaa. Harjoittele, harjoittele, harjoittele. Ole kärsivällinen!

How to be a travel writer -kirjan kansiKIRJA
How to be a Travel Writer
Don George with Janine Eberle
Lonely Planet 2017
272 sivua
*Osta kirja Adlibriksesta
Avainsanat
Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *