Enemmän Espanjaa – 7 paikkaa joissa haluan käydä

Kuva: Segovia by Andres Alvarado (CC BY-SA 2.0)
Keräsin Enemmän Espanjaa -kirjasta seitsemän uutta matkatärppiä.

Olen tänä syksynä innostunut matkakirjoista, ja yksi lukemistani teoksista on Liisa Väisäsen Enemmän Espanjaa. Pitkään Espanjassa asunut kirjailija esittelee maata alue alueelta. Keräsin kirjasta seitsemän uutta matkatärppiä. Näissä haluan joskus käydä! Lainaukset ovat Väisäsen kirjasta.

Postaus sisältää mainoslinkin, joka on merkattu *-merkillä.

1. Segovia

Kastilian ja Leónin seutu on paras kohde kulttuurinnälkäisille mutta suurkaupunkeja karsastaville.

Espanjassa on yhteensä 45 Unescon maailmanperintökohdetta, ja neljätoista on kokonaisia kaupungin keskustoja. Eräs niistä on Segovian vanha kaupunki. Kaupungissa sijaitsee yksi parhaiten säilyneistä roomalaisista akvedukteista, joka on rakennettu vuoden 100 tienoilla. Segovian linna, Alcázar de Segovia, on ollut Walt Disneyn Tuhkimon linnan innoittajana. Noin 50 000 asukkaan kaupunki sijaitsee kahden tunnin junamatkan päässä Madridista.


Kuva: Otoño en Salamanca by Gabriel Fdez. (CC BY 2.0)

2. Salamanca

Kuten yleensäkin yliopistokaupungit, Salamanca on tunnelmaltaan nuorekas.

Miltä kuulostaisi espanjan kielikurssi yhdessä maailman vanhimmista yliopistoista? Myös Salamancan keskusta kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Salamancan yliopistolla on pitkä historia, sillä se perustettiin jo vuonna 1134, viisisataa vuotta ennen kuin Helsingin yliopisto sai alkunsa. Salamanca sijaitsee reilun puolentoista tunnin junamatkan päässä Madridista.


Kuva: Toledo by losmininos (CC BY-SA 2.0)

3. Toledo

Kaupungin muurit kohoavat vaikuttavina suojelemaan asukkaitaan. Eikä tämä edes ole vielä parasta Toledoa: paras odottaa muurien sisäpuolella. Mitä muuta olisikaan voinut tulla kaupungista, jonka kolmen kulttuurin, juutalaisen, kristityn ja islamilaisen, parhaat voimat rakensivat yhdessä.

Toledo oli 1500-luvulle asti Espanjan pääkaupunki, kunnes kuningas päätti siirrättää hovinsa läheiseen Madridiin. Toledollakin on siis pitkä historia takanaan, ja myös se on Unescon luettelossa. Klassisten nähtävyyksien, kuten hienon katedraalin ja Santo Tomén kappelin, lisäksi Toledosta löytyy joen vartta kulkeva viehättävä Senda ecológica -ulkoilureitti. Toledo sijaitsee tunnin junamatkan päässä Madridista.


Kuva: Santillana del Mar by Guillén Pérez (CC BY-ND 2.0)

4. Santillana del Mar

Cantabriassa, parinkymmenen [sic] kilometrin päässä Altamirasta, on Espanjan kauneimpana kylänä usein mainittu Santillana del Mar. Santillana del Marin nimi on pelkkää valhetta. Se nimittäin tarkoittaa ”meren pyhää tasankoa”. 4000 asukkaan kylä ei ole pyhä, se ei sijaitse meren rannalla eikä se ole tasangollakaan.”

Wikipedia tietää kertoa, että oikeasti kylän nimi on peräisin Santa Julianan nimestä. Pyhän Julianan kirkko ja luostari ovatkin paikkakunnan tärkeitä nähtävyyksiä. Läheisestä Altamirasta löydettiin vuonna 1879 Euroopan laajimmat esihistorialliset maalaukset. Google Mapsin mukaan välimatkaa on tosin 2,5 kilometriä eikä suinkaan parikymmentä. Santillana del Mar sijaitsee Espanjan pohjoisrannikolla, puolentoista tunnin ajomatkan päässä Bilbaosta.


Kuva: Catedral de Santiago de Compostela by Astro Oscar (CC BY 2.0)

5. Santiago de Compostela

Nimenomaan Ranskan-reitillä kävelijöiden määrä on noussut lähelle sellaista, jota voi kutsua massaturismiksi. Kaikilla reiteillä on kuitenkin oma viehätyksensä. Ranskan-reitillä viehätys on ehkä juuri lukuisissa kanssavaeltajissa.”

Camino de Santiago eli Pyhän Jaakobin tie on Euroopan tunnetuimpia pyhiinvaellusreittejä, ja sitä pitkin kulkevat sadattuhannet ihmiset joka vuosi. Reitit päättyvät Santiago de Compostelan katedraaliin, jossa uskotaan sijaitsevan Pyhän Jaakobin hauta. Haastattelin pari vuotta sitten kaveriani Katria, joka lähti yksin kuukauden vaellukselle. Santiago de Compostela sijaitsee noin viiden tunnin junamatkan päässä Madridista.


Kuva: Puerto deportivo de Gijón, Asturias by Gabriel Villena (CC BY 2.0)

6. Gijón

Kuulu chileläinen kirjailija Luis Sepúlveda asuu kaupungissa ja johtaa vuosittaista iberoamerikkalaista kirjatapahtumaa. Toinen suuri kirjatapahtuma vuosittain on niin sanottu semana negra eli ’musta viikko’, joka nimestään huolimatta kestää kymmenen päivää. Sen aikana kirjailijat kaikkialta maailmasta kokoontuvat kaupunkiin keskustelemaan kirjoista sekä syömään sardiineja ja juomaan siideriä.

Vaihteeksi rannikkokaupunki! Kirjatapahtumien lisäksi Pohjois-Espanjassa sijaitsevasta Gijónista löytyy hiekkarantoja, hieno rantabulevardi, kasvitieteellinen puutarha ja useita Unescon maailmanperintökohteita. Gijón sijaitsee noin viiden ja puolen tunnin bussimatkan päässä Madridista.


Kuva: San Sebastián, Spain by The Krasnoyarsk National and Cultural Autonomy of the Chuvash People (CC BY 2.0)

7. San Sebastián

Siellä on enemmän Michelin-tähtiravintoloita kuin missään muussa maailman kaupungissa. Siellä on myös eniten kahviloita ja ravintoloita väestömäärään nähden.

San Sebastiánissa on vähän kaikkea: Nähtävyyksiä, hienoa arkkitehtuuria, hiekkarannat ja hyvää ruokaa. Läheisille vuorille pääsee myös patikoimaan. Jos Michelin-tähden ravintolat eivät houkuttele, täällä kannattaa ainakin maistella pintxos-tapaksia. Kaupungissa järjestetään vuosittain kansainvälisesti tunnettu elokuvafestivaali Donostia Zinemaldia. San Sebastián sijaitsee 5-6 tunnin matkan päässä Madridista.

MATKAKIRJA
Enemmän Espanjaa – matkoja maahan josta on moneksi
Liisa Väisänen
Kirjapaja 2018
208 sivua
*Osta kirja Adlibriksesta
Oletko sinä käynyt jossain näistä kaupungeista? Heitä kommentteihin paras matkavinkkisi!
Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *