Kirjavinkki: Panamericana – Seikkailuja Latinalaisen Amerikan maanteillä

Voiko maailman ympäri ajaa autolla? Luin Tomi Töllin kirjan Panamericana – seikkailuja Latinalaisen Amerikan maanteillä.

Postaus sisältää mainoslinkin, joka on merkattu *-merkillä.

Matkakirjassa seurataan Tomin ja Jasminin maata pitkin tehtyä reissua Euroopasta Keski-Amerikkaan saakka. Tänä vuonna ilmestyvä jatko-osa kattaa matkan loppuosan Meksikosta Alaskan kautta kotiin.

Voiko maailman ympäri ajaa autolla? Pääseekö valtamerien yli yhä laivoilla?

Mitä ilmeisimmin kyllä! Panamerican tyyli on jutusteleva ja päiväkirjamainen. Automatka alkaa Virosta, ja Euroopan läpi ajamista luonnehditaan yleisesti. Pienen alkukankeuden jälkeen päästään kiinnostavaan asiaan eli rahtilaivamatkaan Atlantin yli.

Etelä-Amerikkaan saavuttaessa kirja pääsee kunnolla vauhtiin. Reitti kulkee Uruguayn satamasta Brasilian, Bolivian, Argentiinan eteläkärjen, Chilen, Perun ja Ecuadorin kautta Kolumbiaan. Minulle oli uusi tieto, ettei Etelä-Amerikasta pääse mitenkään maata pitkin Keski-Amerikkaan. Panamasta ajellaan taas pohjoiseen Meksikoon saakka.

Panamericana sopii erityisesti autoilevalle matkailijalle, joka suunnittelee vastaavaa reissua. Tölli keskittyy matkakuvauksessa autoilijoita kiinnostaviin seikkoihin, kuten teiden kuntoon, bensan hintaan, korkeuseroihin ja rajanylitysprosesseihin. Myös majoituksesta ja kaupunkien yleisilmeestä kerrotaan, mutta esimerkiksi nähtävyydet jäävät vähemmälle huomiolle.

Kovakantisen kirjan ulkoasu on laadukas ja ammattimainen. Tekstin aikamuodot vaihtelevat sen verran, että välillä on vaikeaa pysyä perässä, onko kyse nykyhetkestä, spekulaatiosta vai menneiden muistelusta. Yleisesti kirja on kuitenkin sujuvaa luettavaa. Selkeät kartat helpottavat reitin seuraamista. Kirjassa on myös värillinen kuvaliite, mutta harmillisesti mukana ei ole kuvatekstejä.

Itse en ole autoilijaihmisiä, mutta Tomin ja Jasminin matkassa oli mukava päästä vähän erilaiselle nojatuolireissulle. Myös jatko-osa kiinnostaa – miten sujuu matka Väli-Amerikasta Suomeen auton kanssa? Pariskunnan verkkosivuilta löytyy paljon lisämateriaalia maailmanympärimatkasta, esimerkiksi reitti ja matkan kustannukset. Yhteensä he olivat reissun päällä huimat 435 päivää!

KIRJA
Panamericana – Seikkailuja Latinalaisen Amerikan maanteillä
Tomi Tölli
Noob kustannus
272 sivua
*Osta kirja Adlibriksesta
Jaa postaus:

4 kommenttia artikkeliin ”Kirjavinkki: Panamericana – Seikkailuja Latinalaisen Amerikan maanteillä”

 1. Kieltämättä kiinnostavalta kuulostava kirja. Oikeastaan Latinalainen Amerikka on itseäni melkein eniten kiinnostava kohde tämänkaltaiselle matkalle. Erityisesti Andeihin kiinnostaisi tutustua perusteellisemmin, ollaan käyty Torres del Painessa , San Pedro de Atacaman ympäristössä ja Bolivian Salar de Uyunissa, mutta paljon muutakin kiinnostavaa siellä olisi.

  Vastaa
  • Jep! Minä olen viettänyt muutaman viikon Buenos Airesissa ja käynyt päiväretkellä Uruguayssa. Kiinnostaisi kovasti lähteä pidemmälle reissulle Etelä-Amerikkaan, mutta toteutustapa mietityttää. En halua ajaa itse, junia ei ole ja bussimatkat ovat tolkuttoman pitkiä eli lentää melkein pitäisi. Tai sitten tehdä useampia reissuja pienemmillä alueilla, eikä yrittää ahnehtia koko mannerta kerralla. 😀

   Vastaa
 2. Eipä tuossa sen kummempaa kun itse olen ajellut samoja teitä useaan kertaan asuessani keski-Amerikassa, Perussa, Meksikossa ja Chilessä. Panam Highway on hyväkuntoinen. Joitain pieniä riskejäkin on, mutta tuskin ostan ao. kirjaa saadakseni tietää mitä ne Töllin mielestä ovat.

  Vastaa
  • Joo, tämä onkin varmaan enemmän suunnattu vastaavaa matkaa suunnitteleville tai siitä haaveileville.

   Vastaa

Jätä kommentti