Matkusta kuin antiikin roomalainen – 5 vinkkiä

Luin Ari Saastamoisen kirjan Tuhat tietä Roomaan – Matkustaminen antiikin maailmassa ja poimin parhaat vinkit antiikinaikaiseen reissaamiseen.

Postaus sisältää mainoslinkin, joka on merkattu *-merkillä.

1. Matkusta tavoitteellisesti

Hyviä syitä matkata ovat tutkimusmatka, sotaretki, hallinnollinen matka, pakomatka, kauppamatka, opintomatka, sukulaisvierailu, pyhiinvaellus ja terveysmatka. Nähtävyyksiä voi käydä katselemassa tällaisten reissujen ohessa. Myös nojatuolimatkoja on mahdollista harrastaa lukemalla runomuotoisia matkakertomuksia.

2. Matkusta mieluiten maitse

Suosi maantietä pitkin matkustamista. Voit matkustaa esimerkiksi vaunuissa, kantotuolissa, ratsastaen tai omin jaloin. Vaunut, joista puuttuu jousitus, ovat todennäköisesti epämukavia, joten hitaudesta ja huojumisesta huolimatta kantotuoli on mukavin. Kantotuolimatkalla voit samalla lukea, kirjoittaa tai vaikka nukkua.

3. Varaudu merimatkaan hyvin

Vältä purjehtimista talvikaudella. Jos päätät kuitenkin purjehtia, voit valita rahti- tai sotalaivan. Koska aikataulutettua reittiliikennettä ei ole, fiksuinta on mennä satamaan kyselemään lähteviä laivoja. Ota omat ruoat ja retkivuode mukaan siltä varalta, että majoitut laivan kannella.

4. Majoitu tuttavien luona

Vaatimattomien majatalojen sijaan kannattaa majoittua ystävien tai sukulaisten luona. Voit myös matkustaa omistamaltasi maatilalta toiselle. Tai jos olet rikas, ota oma teltta mukaan ja majoitu siinä.

Yksi mahdollisuus sohvasurffailuun on solmia kestiystävyyssopimus (hospitium) eri kansalaisuutta olevan ihmisen kanssa. Tällöin sitoudutte molemmat tarjoamaan vastavuoroisesti kotimajoitusta toisillenne.

5. Huolehdi, että kävelet oikein

Käveleminen on halvin mahdollinen matkustustapa, mutta sillä on väliä, miten se suoritetaan. Vapaasyntyisen tulee kulkea arvokkaasti ja kohtuullista vauhtia, ei löntystellä veltosti eikä myöskään juoksennella.

Marcus Tullius Ciceron sanoin: ”Mutta on varottava, – – ettemme kiireessä kulje liian rivakasti, koska kun niin käy, me hengästymme, ilmeemme muuttuu ja kasvomme vääristyvät; tämä osoittaa selvästi, että meiltä puuttuu maltti.

KIRJA
Tuhat tietä Roomaan – Matkustaminen antiikin maailmassa
Ari Saastamoinen
Gaudeamus
333 sivua
*Osta kirja Adlibriksesta
Jaa postaus:

Jätä kommentti