Syksyinen automatka Baltiaan – Makuelämyksiä, kaupunkikulttuuria ja historiaa

Kirjoittaja

Minne lähtisi syyslomalla? Baltian maat sopivat maata pitkin toteutettavalle lomareissulle loistavasti. Lyhyt lauttamatka ei syö paljoa arvokasta reissuaikaa, vaan muutamassa tunnissa ollaan jo kohteessa. Syksy tulee Viroon, Latviaan ja etenkin Liettuaan vähän hitaammin kuin Suomeen – syyslomalla pääsee vielä nauttimaan aurinkoisista päivistä ja ruskan väriloistosta.

Tänä syksynä minäkin pakkasin puolison ja koiran autoon ja suuntasimme Baltiaan. Meidän lopullinen kohteemme on vielä etelämpänä ja matka jatkuu, mutta tässä vaiheessa jaan vinkkini siihen, miten toteuttaa syksyinen roadtrip Baltiaan!

Tallinnassa on muutakin kuin vanha kaupunki

Tallinnaan autolla saapuessa voi olla viisasta välttää vanhaa kaupunkia: siellä kadut ovat pieniä ja parkkeeraus on vaikeaa ja kallista. Kalamajan alue on sen sijaan loistava paikka yöpyä – täällä saa nimittäin parkkeerata kadulle ilmaiseksi!

Telliskivestä löytyy ainakin pari hotellia, ja vanhoissa tunnelmallisissa puutataloissa pääsee yöpymään Airbnb:n kautta. Kalamajaan on myös helppo hurauttaa A-terminaalista seuraten vain Pohja Puiesteeta kohti Koplia. Näin olemme yleensä toimineet Tallinnaan suunnatessamme.

Kalamajan puutaloja ja väljää pysäköintiä kadulla.

Kun on asettunut aloilleen, voi aloittaa Tallinnan tutkimisen. Kalamajasta pääsee kävellen nopeasti vanhaan kaupunkiin, mutta Tallinnasta löytyy paljon muutakin. Istahda ensin vaikkapa Tallinnan (todennäköisesti) parhaiten varusteltuun olutkuppilaan Pudelbaariin, ja hörppää raikas neuvoa-antava seuraavia vaihtoehtoja pohdiskellessasi. Virosta löytyy käsityöoluen ystävälle yltäkylläinen valikoima paikallisia makuelämyksiä.

Kalamajasta käsin voit käydä helposti tutkimassa myös trendikästä Noblessneria. Vanhalle telakka-alueelle on viime vuosina ilmestynyt upeita fine dining -ravintoloita, kuten Michelin-tähden napannut 180 Degrees by Matthias Diether. Alueelta löytyy myös Põhjala-panimon toimitilat ja taproom – panimon esittelykierroksella pääset kurkkaamaan oluen valmistuksen kulisseihin ja maistamaan muutamaa valikoitua uutuutta.

Noblessnerin vanha telakka-alue tarjoaa fiinejä illallisia meren äärellä.

Pärnu on tunnelmallinen kylpyläkaupunki

Kun Tallinna on nähty, voit hurauttaa alle kahdessa tunnissa hiekkarannalle. Pärnu tarjoaa kesällä upean rantakohteen. Syksyllä taas löydät tunnelmallisen, hiljaisen keitaan, jossa saat nauttia omasta rauhasta, tehdä pitkiä kävelylenkkejä autiolla hiekkarannalla ja nauttia kylpylöiden lämpimistä altaista. Pärnu sopii pysähdyspaikaksi syksyisellä autoretkellä, kun kaipaat hetken rauhaa.

Kylpyläsuositus: ESTONIA Spa

Me testasimme tällä matkallamme ESTONIA Span. Kylpylä oli näin syksyllä arki-iltaisin varsin rentouttava ja hiljainen. Se pitää sisällään ison lämpimän altaan ja pari poreallasta, joista toinen on vähän viileämpi (32 astetta), toinen kuuma (40 astetta), ja useita erilaisia saunoja. Pienellä kattoterassilla on myös kaksi paljua ulkoilmassa. Lisäksi spassa on baari, josta voi ostaa juotavaa kylpemisen lomassa. Juomat lunastetaan rannekkeella eli maksukorttia ei tarvitse kantaa mukana.

Kolme tuntia kylpylöintiä maksaa kohtuulliset 16 euroa, ja 9 euron lisämaksulla pääsee vielä kellumaan erittäin suolaiseen “Kuolleenmeren” altaaseen. Nappaa mukaan oma pyyhe, uikkarit ja läpsyttimet tai osta nämä kylpylän vastaanotosta!

Pärnun hiekkaranta tarjoaa syksyllä rauhallisen lenkkipolun tai paikan pohdiskella ja katsella merta.

Riiasta löytyy eloisaa kaupunkikulttuuria

Pärnusta ajaa Riikaan vähän alle kolmessa tunnissa, riippuen siitä, kuinka usein pysähtyy kahville tai katselemaan maisemia. Tiellä kulkee melko paljon raskasta liikennettä ja ohittelukulttuuri on rohkeampi kuin Suomessa: leveällä tiellä onkin hyvä ryhmittyä tien laitaan, jolloin kiireisimmät pääsevät helposti ohi.

Riiassakin on keskiaikainen vanha kaupunki, kuten Tallinnassakin. Ja kuten Tallinnassa, sinne ei kannata yrittää omalla autolla. Riiassa keskustan alueella, “Centrs”, on paljon hyviä majoitusvaihtoehtoja, tasokkaita ravintoloita, kaupunkikulttuuria – ja ilmainen parkkeeraus kadun varressa. Tänne mekin siis useimmiten Riiassa suuntaamme.

Riiasta löytyy arkkitehtuuria, historiaa, sekä ruokaa ja juomaa.

Jos asetut asumaan vähän kauemmaksi keskustasta, Riiassa voi hyödyntää kaupungin vallan hyvin toimivaa julkista liikennettä ja lippujen ostoon näppärää oranssia Mobilly-sovellusta. Sillä saa ostettua niin kertalippuja raitiovaunuihin ja busseihin kuin myös museolippuja ja maksettua tarvittaessa parkkimaksuja.

Riikassa kannattaa tutkia keskustan eloisaa kaupunkikulttuuria. Täältäkin löytyy herkullisia pienpanimo-oluita: vieraile ainakin Labietis– ja Alkimikis-panimoiden omissa pubeissa keskustassa.

Riian panimopubeissa voit maistella oluita eri kokoisina annoksina.

Pieni Kanepes-kulttuurikeskus puolestaan tarjoaa livemusiikkia, ja muulloin viihtyisän terassin ja hyvää juotavaa. Keikkoja ja hyviä oluita löytyy myös keskustan laidalta 1983-klubilta, ja kaikista seikkailunhaluisimmat voivat kuunnella konemusiikkia vanhalla Spilven lentokentällä.

Tallinas ielalta (eli Tallinnankadulta) löytyy hauska sisäpiha, johon on kerääntynyt useita baareja ja ravintoloita rosoiseen ympäristöön. Kurkkaa rohkeasti porttikongista sisään, muuten tämä mielenkiintoinen ruoka-, juoma- ja kulttuurikeskittymä voi jäädä huomaamatta.

Kaunasilla on kiinnostava historia

Jos aikaa riittää, voi Riiasta hurauttaa vielä Liettuan puolelle Kaunasiin ja ottaa näin kerralla haltuun kaikki Baltian maat. Ajomatkaa Riiasta Kaunasiin kertyy nelisen tuntia. Maantie on kohtuullisen hyvässä kunnossa – ei tosin yhtä leveä kuin Pärnu–Riika-tie, joten jännittäviä ohituksia on luvassa. Tässä vaiheessa olet tosin varmasti jo adaptoitunut Baltian ajotapaan!

Kaunas on Liettuan toiseksi suurin kaupunki, jolla on mielenkiintoinen historia. Kaunas on perustettu vuonna 1030 ja se liittyi Hansaliittoon vuonna 1441. Kaunasissa on tänäkin päivänä paljon opiskelijoita ja se on perinteisesti ollut kulttuurin ja sivistyksen keskus.

Kenen mielestä karseaa, kenen kaunista – joka tapauksessa Kaunasin modernistinen arkkitehtuuri on osa kaupungin mielenkiintoista historiaa.

Kiinnostavinta Kaunasin historiassa on kuitenkin se, että se toimi Liettuan väliaikaisena pääkaupunkina vuosina 1920–1939, kun Vilna oli Puolan hallinnassa. Pääkaupunkistatus tuli Kaunasille vähän yllättäen, mutta kaupunki ryhtyi heti toimiin: keskustaan rakennettiin nopeasti paljon uutta, jotta hallinnolle saatiin tarkoituksenmukaiset tilat. Kaunasin keskustasta löytyy näin pieneksi kaupungiksi huomattava määrä modernistista arkkitehtuuria, ja suomalaisille tuttua 1930-luvun pyöreämuotoista funkkista.

Kaunasin historiaan pääsee tutustumaan omasta mielestäni parhaiten kävelykierroksella, joka keskittyy arkkitehtuuriin. Rakennustyylien kautta pääsee sukeltamaan niin keskiaikaan kuin Kaunasin lyhyeen pääkaupunkiaikaan.

Autolla lauttaan? Näin se käy!

Jos olet suuntaamassa ensimmäistä kertaa auton kanssa Suomenlahden yli, voi moni asia pohdituttaa. Meitäkin jännitti ensimmäisellä kerralla! Tässäpä siis vielä vinkkilista, joka toivottavasti auttaa sinua selviämään reissusta vähän vähemmällä stressillä:

1. Valitse laivayhtiö. Helsinki–Tallinna-välillä vaihtoehtoina ovat Tallink Silja, Eckerö Line ja Viking Line. Aikataulujen ja hintojen vertailu onnistuu näppärimmin laevapiletid.ee -sivustolla. Lisää varaukseen matkustajien lisäksi auto.

2. Saavu satamaan noin tuntia ennen laivan lähtöä. Varaa lähtöselvitystä varten matkustajien passit, jotta ne on helppo ojentaa virkailijalle auton ikkunasta.

3. Kuuntele ja katso tarkkaan sataman henkilökunnan ohjeita. Aja sinulle osoitetulle kaistalle odottelemaan ja sitten laivaan jonoa seuraten. Sammuta auto odottelun ajaksi, tässä menee yleensä hetki!

4. Kun autosi on ohjattu oikealle paikalleen autokannelle, kiinnitä huomiota siihen, millä numerolla ja kirjaimella autoasi lähin ovi on merkitty. Palaa autokannelle samasta ovesta, kun laiva on perillä Tallinnassa ja löydät autosi helposti!

5. Satamasta poistuminen käy helpoiten muita autoja seuraamalla – kiinnitä kuitenkin taas huomiota siihen, miltä ympärillä näyttää, sillä lähdette hyvin todennäköisesti samasta satamasta, kun on aika palata kotiin.

Kuvat: Ronja Norja

Jaa postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”Syksyinen automatka Baltiaan – Makuelämyksiä, kaupunkikulttuuria ja historiaa”

  1. Baltia kiinnostaisi. Nyt ei enää oikein syksymatkaa ehdi suunnittelemaan, kun lähiviikkoina on kaikkea muuta. Kuitenkin joulukuu voisi olla myös kiva ajankohta, ja kaikki tässä olleet asiat soveltuu hyvin myös siihen. Täytyypä laittaa joulumatka Baltiaan harkintaan!

    Vastaa
    • Joulumatka Baltiaan kuulostaa myös hyvältä idealta! Tallinna on tosi tunnelmallinen joulun aikaan ja varmasti muutkin Baltian kohteet toimi hyvin 😉

      Vastaa

Jätä kommentti