Junalla Ruotsin rannikkoa pitkin – 5 päivän helppo kesälomaretki

Kirjoittaja

Tukholma on suomalaisille tuttu matkakohde, mutta mitä kaikkea Ruotsin muut rannikkokohteet voisivat tarjota? Lyhyet välimatkat tekevät rannikkoseikkailusta raiteita pitkin varsin vaivatonta, ja paluumatkalla Uumajasta pääsee kätevästi laivalla Vaasaan. Poimi ideat omalle Ruotsin minilomallesi!

Lähdin kesällä 2022 lyhyelle tutkimusretkelle Ruotsin rannikkoseudulle. Reissu kesti yhteensä viisi päivää ja reittini oli seuraavanlainen: Turku – Tukholma – Gävle – Sundsvall – Uumaja – Vaasa. Interrail-passiini oli jäänyt muutama matkustuspäivä käyttämättä saman kesän Keski-Euroopan reissulta, joten keksin käyttää jäljelle jääneet päivät tutustuakseni rakkaaseen naapurimaahamme paremmin. Paloin uteliaisuudesta tietää, millaisia kaupunkeja Ruotsissa olisi tutun Tukholman lisäksi.

Helpoin tapa varata junamatkat on ostaa Interrail-passi Ruotsiin. Valittavana on kolmesta kahdeksaan matkustuspäivää. Junaliput voi ostaa myös suoraan SJ:n omilta verkkosivuilta, jos ei halua Interrail-passia. Huomioithan, että joihinkin juniin pitää tehdä paikkavaraukset etukäteen, vaikka olisi ostanut Interrail-lipun. Paikkavaraukset voi tehdä kätevästi Eurail-verkkosivuilta.  

Matkareittini idea kumpusi myös halusta päästä testaamaan Wasalinen vuonna 2021 käyttöön otettu uusi MS Aurora Botnia -alus. Wasaline liikennöi kahdesti päivässä Vaasan ja Uumajan välillä ja matka kestää noin kolme tuntia (katso aikataulut). Varauksen reittimatkalle voi tehdä suoraan Wasalinen nettisivuilta.

Sama rannikkoreitti Turusta Vaasaan Ruotsin kautta toimii varmasti myös omalla autolla, jos haluaa enemmän joustoa aikatauluihin – tai miksei vaikka pyörällä, jos retkipyöräily on juttusi.

Kesälomareissun reitti kartalla.

Sympaattista vanhanajan tunnelmaa Gävlessä

Reissun aikaan asuin Turun sataman alueella, joten minun ei tarvinnut muuta kuin kävellä iltalaivaan kotoa. Kesäpäivä Turussa olisi myös hauska tapa aloittaa reissu, ja olisin varmasti tehnyt itse niin, jos olisin tullut muualta Suomesta.

Laiva saapui varhain seuraavana aamuna Tukholman satamaan. Olen usein kävellyt reilun kolmen kilometrin matkan Viking Linen terminaalista rautatieasemalle virkistävänä aamulenkkinä laivassa nukutun yön jälkeen. Tällä kertaa kuitenkin hurautin sähköpotkulaudalla. Myös julkisilla tai taksilla pääsee kätevästi päärautatieasemalle. 

Junamatka Tukholmasta Gävleen kesti vain puolitoista tuntia. Vietin Gävlessä viisi tuntia pyörien keskustan tuntumassa ennen seuraavaa junaa, mutta joustavalla aikataululla olisin mieluusti jäänyt yöksi Gävleen ja jatkanut matkaa vasta seuraavana aamuna.

Gävle on tärkeä satamakaupunki. Kaupungista löytyy historian havinaa, sillä kaupunki on perustettu 1400-luvulla. Gävlen vanhassa kaupungissa pääsee ihastelemaan perinteisiä puutaloja. Viiden tunnin aikana kerkesin kierrellä vanhassa kaupungissa, pistäytyä Gävlen linnassa ja ihailla kaunista kaupungin halki kiemurtelevaa jokea.

Mitä tehdä Gävlessä:

Kävelin joen vartta pitkin ihaillen Gävlen kaupunkinäkymää.
Gävlen vanhasta kaupungista tuli mieleen Vanha Rauma.
Gävlessä joki ja puutalot jäivät erityisesti mieleen.

Sundsvall – suuren kaupungin tuntua ja keskisuomalaista mielenmaisemaa

Jatkoin iltapäivällä matkaa Sundsvalliin. Junamatka kesti noin kaksi tuntia. Olin varannut kahden yön majoituksen sympaattisen oloisesta Gaffelbyn Sundsvalls Vandrarhem -hostellista, jonka pihapiiriin olin ihastunut vanhojen puutalojen takia. Illalla tuli kuitenkin yllätyksenä, että hostelli sijaitsi ison mäen päällä – olin aivan poikki, kun olin raahautunut rinkkani kanssa ylös, joten en lähtenyt enää illalla tutkimaan kaupunkia. Näköalat oli kuitenkin sen kaiken vaivan arvoiset.

Hostellin edullisuus ja pihapiiri olivat omaan mieleen.
Näköalat matkalla majapaikkaan.

Reissun toisena kokonaisena päivänä lähdin tutkimaan Sundsvallia. Olen soolomatkailijana aika mukavuudenhaluinen: en jaksa aikatauluttaa päivän ohjelmaa ja menen fiiliksen mukaan. Se onkin hauskinta yksin matkustaessa: ei tarvitse tehdä kompromisseja ja voi kierrellä kaupunkia vailla kunnon suunnitelmaa tai painetta matkakaverin puolesta.

Sundsvall yllätti minut. Tai en tiedä voiko sanoa että yllätti, sillä odotuksia minulla ei oikein ollut. En ollut löytänyt kovinkaan paljoa tietoa matkakohteesta. Keskustassa oli suuren kaupungin tuntua, mutta metsä ja maaston korkeuserot muistuttivat jopa keskisuomalaista mielenmaisemaa.

Päivän aikana pyörin kaupungilla, vierailin Sundsvallin näyttävässä kulttuurikeskuksessa, istuskelin rauhassa kahvilassa lukien kirjaa ja illalla kävin ihailemassa auringonlaskua majapaikan lähellä olevassa näköalatornissa.

Mitä tehdä Sundsvallissa:

Sundsvallsbron eli Sundsvallin silta oli vaikuttava näky.
Sundsvallin keskustassa oli paljon kauniita rakennuksia.
Kulturmagasinet-kulttuurikeskuksessa kannattaa käydä.

Kulttuuria tarjoileva Uumaja

Reissun kolmantena päivänä ehdin tekemään lyhyen aamukävelyn majapaikan lähimaastossa, ennen kuin lähdin takaisin Sundsvallin keskustaan ja kohti rautatieasemaa. Edessä oli reissun pisin junamatka, mutta sekin kesti vain kolme tuntia.

Uumajaan saapuessa oli jo iltapäivä, joten suuntasin ruokakaupan kautta Norrland YMCA hostel Umeå -nimiseen majoituspaikkaani, joka sijaitsi aivan rautatieaseman kulmilla. Teen usein reissussa omat ruuat, ja niin kokkasin nytkin hostellin yhteiskeittiössä opiskelijaystävällistä päivällistä. Ruuan jälkeen kerkesin käymään vielä lyhyellä iltakävelyllä.

Reissun neljäntenä päivänä heräsin hyvin levänneenä ja täynnä intoa päivään Uumajassa. Lähdin heti aamulla Uumajan nykytaiteen Kuvamuseoon (ruots. Bildmuseet), jossa suosittelen vierailemaan jo pelkästään rakennuksen upean arkkitehtuurin vuoksi. Erityisesti minua kiinnostivat museon valokuvanäyttelyt, joiden parissa vierähtikin aikaa. Ilokseni sain myös huomata, että museon sisäänpääsy oli täysin ilmainen! Ainakin näin oli elokuussa 2022.

Iltapäivällä jatkoin lempipuuhaani, eli istuin kahvilassa lukien kirjaa. Kävin keskustassa myös vähän kaupoilla, joita löytyy hyvin Uumajasta, jos shoppailu kiinnostaa.

Mitä tehdä Uumajassa:

Bildmuseet sijaitsee upealla paikalla veden äärellä.
Kuvamuseossa oli monta kerrosta ihmeteltävää.

Laivalla Uumajasta Vaasaan

Reissun viimeisenä eli viidentenä päivänä lähdin aikaisin aamulla Uumajan satamaan. Yllätyin siitä, miten kaukana satama oli keskustasta: matkaa laivalle on 20 kilometriä. Ehdin jo hieman panikoida viimeisenä iltana, miten oikein pääsisin satamaan (en ollut jaksanut selvittää sitä etukäteen). Onneksi löysin bussikuljetuksen, jonne sain ostettua vielä lipun viime hetkellä.

Wasaline ei vedä vertoja Ruotsin-laivalle, mutta alukselta löytyy ravintola ja baari, kahvila pienempään nälkään sekä monipuolinen saaristolaispöytä ja meriaamiainen. Laivalla on myös pieni myymälä ja mahdollisuus varata hytti laivamatkan ajaksi. Reilun kolmen tunnin matkan jälkeen saavuin iltapäivällä Vaasan satamaan ja jatkoin siitä matkaa ystävien luo viettämään festariviikonloppua.

Kaiken kaikkiaan reissu oli mukava ja helppo irtiotto arjesta. Pääsin tutustumaan Ruotsin muihin kaupunkeihin edullisesti ja melko vaivattomasti, ja yksi kokonainen päivä kussakin kaupungissa oli mielestäni tarpeeksi. Pituudeltaan reissu sopi hyvin lyhyeksi seikkailuksi ja sen sai sovitettua töiden oheen. Sen pystyi tekemään myös budjettiystävällisesti, mikä oli minulle opiskelijana tärkeää.

Kuvat: Jenni Kivimäki

Jaa postaus:

Jätä kommentti