Etätöihin ulkomaille – näin pääset alkuun!

Kirjoittaja

Luin Ulla Vilkmanin kirjan Etätyö ulkomailla – unelmasta todeksi. Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kiehtooko kansainvälisyys tai asuminen ulkomailla? Vilkmanin kirja antaa käytännönläheiset ohjeet ulkomaan etätyöjakson suunnitteluun ja toteuttamiseen. Paljon asioita täytyy ottaa huomioon, mutta mahdotonta se ei missään nimessä ole. Kirjasta löytyy myös inspiroivia tarinoita suomalaisilta, jotka ovat työskennelleet ulkomailta käsin jopa vuosia.

Oman etätyöunelman toteuttamista voi lähteä pohtimaan esimerkiksi näiden kysymysten pohjalta:

Onnistuuko työsi etänä?

Koronapandemia on osoittanut, että montaa työtä voi tehdä sujuvasti etäyhteyksillä. Käytännössä tähän ryhmään kuuluu Vilkmanin mukaan kaikki asiantuntija- ja tietotyö, jota voi tehdä paikkariippumattomasti. Osaa voi tehdä jopa aikariippumattomasti.

Lyhyt vai pidempi ajanjakso?

Viikon tai parin etätyöjakso on helpompi toteuttaa kuin vuoden irtiotto. Etätyöjakson voi myös yhdistää lomamatkan jatkeeksi. Pidempi oleskelu ulkomailla vaatii enemmän asioiden selvittelyä ja byrokratiaa, joten toinen EU-maa on suomalaiselle vaivattomin vaihtoehto. Kirjasta löytyy kuitenkin esimerkkejä onnistuneesta etätyöskentelystä esimerkiksi Thaimaassa ja Yhdysvalloissa.

”Ei huolta huomisesta, banaanit kasvavat takapihalla.”

Mikä on sopiva kohde?

Kohteen on hyvä olla sinulle jollain tapaa ennalta tuttu. Jos suunnittelet pidempää etätyöjaksoa, voi olla fiksua käydä kohteessa ensin vaikka viikon lomamatkalla. Kohdemaan hintataso vaikuttaa myös. Paljonko eläminen maksaa? Miten aikaero vaikuttaa työskentelyyn? Kauanko maassa saa oleskella turistiviisumilla? Jos mukaan lähtee perheenjäseniä, miten heidän elämänsä järjestetään kohteessa?

Miten esität asian työnantajalle?

Työnantajalle kannattaa esitellä hyvin valmisteltu suunnitelma. Minne lähdet, milloin ja kuinka pitkäksi aikaa? Miten etätyö vaikuttaa työtehtäviesi hoitoon? Miten varmistat, että yhteistyö sujuu jatkossakin? Minkälaisia käytännön järjestelyjä lähtö vaatii? Etätöistä ulkomailla kannattaa tehdä kirjallinen sopimus, johon kirjasta löytyy hyvä pohja.

”Tosiasia kuitenkin on, että arki on arkea joka paikassa, vaikka sitä eläisi missä.”

Oletko sinä tehnyt etätöitä ulkomailla tai kiinnostaisiko se tulevaisuudessa? Jaa oma vinkkisi kommenteissa!

KIRJA
Etätyö ulkomailla – unelmasta todeksi
Ulla Vilkman
Basam Books
169 sivua
Jaa postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”Etätöihin ulkomaille – näin pääset alkuun!”

  1. Aiemmin se ei olisi omalta osaltani ollut mahdollista, mutta jatkossa se saattaisi hyvinkin olla. Valitettavasti homma ei kuitenkaan onnistu sen vuoksi, että Marikalle etätyö on täysin mahdotonta, vaikka ajatus etätyöstä tosiaan onkin kiehtova.

    Vastaa

Jätä kommentti