Tehtaan varjossa Tampereella – 4 tärppiä Finlaysonin alueelle

Kirjoittaja

Kaipaatpa sitten sukellusta Tampereen historiaan, monipuolista putiikkikattausta tai kiinnostavaa arkkitehtuuria, löydät etsimäsi Finlaysonin entiseltä tehdasalueelta. Mikä parasta, tämä nähtävyyksien keskittymä sijaitsee aivan Tampereen keskustan kupeessa, reippaan kävelymatkan päässä rautatieasemalta. Aloita alueeseen tutustuminen näillä vinkeillä!

1. Käyskentele tehdasalueen pääkaduilla

Tutustuminen historialliseen tehdasalueeseen kannattaa aloittaa Finlaysonin portilta. Portilta alkaa korkeiden tehdasrakennusten varjostama Itäinenkatu, joka saa mielikuvituksen heräämään millaista olisikaan ollut työskennellä tässä miljöössä!

Itäisenkadun varrelta pääset poikkeamaan syvemmälle tehdaskortteleihin, esimerkiksi Väinö Linnan aukiolle ja Finlaysoninkujalle. Lyhyydestään huolimatta katu on täynnä kauppoja, kahviloita ja muita palveluita. Kaupunkilomailijaa ilahduttavat myös elokuvateatteri ja pakohuone.

Finlaysonin tehdastoiminta jatkui Tammerkosken rannalla 1820-luvulta 1990-luvun alkuun saakka.

Itäisenkadun toisesta päästä käännytään Finlaysoninkadulle. Tämän kadun varrella voi bongata muun muassa Finlaysonin entisen pääkonttorin ja tehdasalueen oman punatiilisen kirkon. Kannattaa kääntyä myös Kuninkaankadun risteyksestä, sillä alueella itseoikeutetusti majaileva Finlaysonin tehtaanmyymälä löytyy sieltä. Vanhanaikaiseen sisustukseen puisine hyllyineen on panostettu niin, että siellä on hauska pyörähtää ihan vain katselemassakin.

Huhtikuussa oli hiljaisempaa, mutta kesäkaudella Finlaysonin kirkko on avoinna tutustujille maanantaista perjantaihin ja sunnuntaisin.

Löydä kohteet:

2. Uppoudu historiaan maksuttomassa Työväenmuseo Werstaassa

Työväenmuseo Werstas sijaitsee aivan Finlaysonin alueen sydämessä, Väinö Linnan aukiolla puuvillatehtaan vanhoissa tiloissa. Työelämään, työväkeen ja sosiaalihistoriaan erikoistuneeseen museoon on aina vapaa pääsy. Lyhytkin vierailu täällä on mielestäni ehdoton, jos haluat todella päästä tehdasalueen tunnelmaan!

Työväenmuseo Werstas toimii kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa, suojelluissa tehdasrakennuksissa.

Werstas on oikeastaan museokeskus, joka koostuu useista pienemmistä museoista ja näyttelyistä. Työväenmuseon uusi päänäyttely, Yhteisvoimin, avattiin kesäkuussa 2023, joten nähtävää riittää heillekin, jotka ovat vierailleet täällä jo aiemmin!

Teollisuusmuseo on kaikenikäisille sopiva, visuaalinen ja kompakti selonteko teollistumisesta, jonka avittamana Tampereen kaupunki syntyi tehtaiden juureen. Tarinan muotoon kirjoitetut näyttelytekstit ja Tampereella valmistetut esineet kankaista muovituotteisiin imaisivat mukaansa, vaikka tehtaat ja tekniikka eivät lähtökohtaisesti kuulu omiin mielenkiinnon kohteisiini.

Werstaan sisältä löytyy useita erilaisia näyttelytiloja ja museoita.
Työelämään ja työväen historiaan liittyvä esineistö kiinnostanee lähinnä aikuisia, mutta myös lapset on huomioitu.
Museossa pääsee tutustumaan niin kotimaisen vaate-, lääke- kuin muoviteollisuuden tuotoksiin. Kuvassa Suomen Trikoon 1960- ja 70-lukujen mallistoa.

Höyrykonemuseossa pääsee nimensä mukaisesti ihmettelemään 1900-luvulla käytettyä höyrykonetta. Museo on kenties hitusen mahtipontinen nimitys yhdestä salista koostuvalle näyttelylle, mutta Suomen suurin höyrykone herättää edelleen kunnioitusta koollaan.

Höyrykonemuseoon saavutaan parvelta, josta saa heti hyvän näkymän saliin.
Kauniit yksityiskohdat ihastuttivat. Mikseivät nykyaikaiset teollisuusrakennukset ole näin elegantteja?

Lisäksi museossa on aina valikoima muita vaihtuvia näyttelyitä sekä museokauppa.

Työväenmuseo Werstas
Avoinna ti–su klo 11–18
Vapaa pääsy
Museon verkkosivut

3. Bongaa tehtaanjohtajien palatsit ja puisto

Aivan tehdasrakennusten läheisyydestä löytyy myös pröystäilevämpää arkkitehtuuria. Tehtaanjohtajat olivat Tampereen merkkihenkilöitä, joiden asuntoina toimivat tehtaan läheisyyteen rakennetut upeat uusrenessanssipalatsit.

Wilhelm von Nottbeck, yksi Finlaysonin tehtaan johtajista, rakennutti nimeään kantavan puiston aivan tehtaan viereen. Nykyisin Tampereen kaupungin omistamalla viheralueella voi edelleen bongailla alkuperäisiä puita, huvimajoja ja suihkukaivoja vuodelta 1848.

Wilhelm von Nottbeckin puiston keskellä sijaitsevan Finlaysonin palatsin rakennuttivat von Nottbeckin perilliset. Se toimi tehtaan toimitusjohtajien asuntona 1970-luvulle saakka. Vuonna 1899 valmistuneeseen uusrenessanssipalatsiin on mahdollista päästä kurkkaamaan myös sisälle, jos olet liikkeellä oikeaan aikaan: rakennuksessa palvelee nykyisin ravintola.

Finlaysonin palatsin kesäterassi tarjoaa rauhaisan ruokapaikan puistoalueen keskeltä.

Jos taas jatkat Finlaysoninkatua eteenpäin, löydät vuonna 1898 valmistuneen Pikkupalatsin. Koristeellinen kivitalo toimi tehtaan isännöitsijän ja johdon asuntoina. Nykyään rakennus on yksityisomistuksessa ja suljettu yleisöltä, mutta alkuperäiseen loistoon kunnostettu julkisivukin voi olla arkkitehtuurista kiinnostuneille katsastamisen arvoinen.

Hämeenpuiston ja Puuvillatehtaankadun kulmauksesta löytyvä Pikkupalatsi on vain vajaan vartin kävelymatkan päässä Särkänniemestä.

Löydä kohteet:

4. Nauti tunnelmasta ja ostoksista Tallipihalla

Wilhelm von Nottbeckin puiston ja Finlaysonin kirkon läheisyydestä löydät myös putiikkien, herkkujen ja kotieläinten kansoittaman Tallipihan alueen.

Tehtaanjohtaja von Nottbeckin aikana piha todella palveli vaunu- ja ratsuhevosten tallina sekä tallihenkilökunnan asumuksina. Nykyisin pittoreskien puurakennusten sisällä myydään muun muassa koristetavaroita, käsitöitä, suklaata ja kahvilatuotteita.

Tallipiha sopii mainiosti koko perheen kohteeksi, sillä pihapiiristä löytyy niin leikkipuisto kuin vaihteleva kattaus vierailevia kotieläimiä. Myös monenlaiset tapahtumat tarjoavat ihmeteltävää kaikkina vuodenaikoina.

Tallipihan koristeelliset puurakennukset sisältävät toinen toistaan suloisempia myymälöitä.
Puodit sulkevat ovensa alkuillasta, mutta kahvila palvelee päivittäin aamukymmenestä iltakahdeksaan.
Tallipihan eläinvieraat ihastuttavat isompiakin.

Vaikka et löytäisi alueelta ostettavaa, Tallipihan alue on tunnelmallinen vierailukohde ihan vain katseltavaksi.

Löydä kohde:
Tallipihan verkkosivut

Oletko löytänyt Finlaysonin alueelta helmen, joka muidenkin tulisi kokea? Jaa se meille kommenteissa!

Jaa postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”Tehtaan varjossa Tampereella – 4 tärppiä Finlaysonin alueelle”

  1. Vaikka Tampereella tuleekin käytyä vasin harvoin, Finlaysonin alue on kyllä tuttu, ja mieleeni. Itäisekadun pakohuone ei ollutkaan itselleni lainkaan tuttu, pitääkin laittaa paikka mieleen, tykkään pakohuoneista todella paljon. Työväenmuseokin oli itselleni vieras kohde, mutta aihepiiri on oikein kiinnostava, tulee varmasti käytyä myös joskus.

    Vastaa
    • Tuossa museossa onkin helppoa piipahtaa vaikka vain hetken verran, kun ilman Museokorttiakin sinne pääsee maksutta. Suosittelen! 😊

      Vastaa

Jätä kommentti