Koe Rovaniemen tunnelmallinen joulu – matkavinkit talvikaudelle

Kirjoittaja

Napapiirin tuntumassa sijaitseva Rovaniemi on tunnelmallinen kaupunki, jossa puolet vuodesta on omistettu talvelle, revontulille sekä tietysti joululle. Heti ruskasesongin jälkeen espanjan, saksan, kiinan ja monen muun kielen sanat sekoittuvat sulavasti yhteen. Vaikka talvisesonki onkin ulkomaisten turistien suosikki, kaupungissa riittää paljon nähtävää ja koettavaa myös meille suomalaisille.

Joulukausi alkaa marraskuussa

Ensimmäiset joulun merkit ilmaantuvat katukuvaan lokakuun loppupuolella, kun ympäri kaupunkia pystytetään vehreitä joulukuusia.

Marraskuussa joulukausi korkataan tyylillä. Ennen virallisia joulukauden avajaisia kaupunki koristellaan talkoovoimin. Paikalliset auttavat asettelemaan pieniä koristekuusia lyhtypylväisiin, ja jouluvalot sytytetään. Talkoisiin kuuluu myös puurotarjoilu. Joulukauden viralliset avajaiset järjestetään isänpäivänä Napapiirillä.

Visit Rovaniemi päivittää ajankohtaisia tapahtumia aktiivisesti verkkosivuilleen. Alla on esimerkkejä vuoden 2023 tapahtumista:

 • 4.11. Coca-Cola Joulurekka Rovaniemen Kauppatorilla
 • 9.11. Joulukuusten pystytys ja jouluvalojen sytytys keskustassa
 • 9.–12.11. Kauppakeskusten joulunavaus
 • 11.11. SantaParkin kauden avajaiset – huom. sisäänpääsymaksu
 • 12.11. Rovaniemen Joulunavaus 2023 – katso tallenne
 • 23.12. Joulupukin matkaanlähtö – seuraa livelähetystä Facebookissa
Rovakadun jouluvalot mukailevat poronsarven muotoa, aivan kuten Rovaniemen asemakaava.

Tunnelmallinen kaupunkikierros keskustassa

Joulun tunnelmasta voi nauttia itsenäisesti kaupunkikierroksella. Aloita kierros Aalto-korttelista, jossa sijaitsevat Rovaniemen kaupunginkirjasto, kaupungintalo sekä teatteri- ja kongressikeskus Lappia-talo. Ne ovat kaikki Alvar Aallon suunnittelemia. Tiesitkö, että Alvar Aalto on suunnitellut myös Rovaniemen poronsarvea mukailevan asemakaavan?

Lue lisää Alvar Aallon arkkitehtuurista Rovaniemellä

Seuraa poronsarven muotoisia jouluvaloja kaupungintalolta kohti pohjoista. Saavut Rovakadulle, joka on keskustan pääkatu. Jatka kaupunkikierrosta pari korttelia eteenpäin ja poikkea Rovakadulta Lordin aukiolle. Suomen toistaiseksi ainoan euroviisuvoittajan muistomerkin lisäksi aukiolla on talvisin jouluseimi, luistelurata sekä markkinakojuja, joissa myydään ainakin porontaljoja ja paikallisia käsitöitä.

Lordin aukio saa talvisin jouluisen koristuksen.

Päivä Joulupukin Pajakylässä

Todellinen joulufani varaa totta kai myös oman päivän Joulupukin Pajakylälle, jonka päärakennuksessa pääsee tapaamaan itse joulupukkia. Vierailu pukin luona ei maksa mitään, mutta vierailusta kuvataan video ja lopuksi pukin kanssa otetaan yhteiskuvat, jotka voi lunastaa itselleen maksua vastaan. Samassa rakennuksessa sijaitsevat myös Iittalan ja Pentikin Outlet-myymälät, joista voi tehdä hyviä löytöjä.

Keskellä Pajakylää sijaitsee Rooseveltin maja, joka on Pajakylän ensimmäinen rakennus. Se pystytettiin vuonna 1950 Eleanor Rooseveltin vierailun ajaksi. Nykyään rakennuksessa on Napapiirin historiasta kertova näyttely.

Lue lisää Joulupukin Pajakylän historiasta

Pajakylä koostuu useasta erikokoisesta rakennuksesta, joissa on ruokapaikkoja ja pieniä putiikkeja. Yhdessä niistä on Joulupukin pääposti, joka on joulupukin ainoa virallinen posti ja osa Suomen postilaitosta. Sinne tulevat kaikki joulupukille lähetetyt kirjeet ja lahjatoivelistat. Voit myös itse lähettää terveisiä läheisillesi tavallisena postikorttina tai joulukortin, joka toimitetaan vastaanottajalle seuraavaksi jouluksi.

Joulupukin pääposti sijaitsee Joulupukin Pajakylässä Napapiirillä.

Eläinseikkailuja koko perheelle

Pajakylän yhteydessä on paljon tekemistä perheille ja eläinten ystäville. Santa Claus Reindeer tarjoaa lyhyitä poroajeluita ja kolmetuntisia päiväsafareita. Lyhyet poroajelut maksavat noin kaksikymmentä euroa, mutta hinta saattaa vaihdella sesongin mukaan.

Husky Parkissa asustaa nimensä mukaisesti siperianhuskyjä. Puisto on avoinna joka päivä klo 10–17. Sinne voi ostaa pelkän vierailulipun, joka oikeuttaa sisäänpääsyyn alueelle. Hyvällä tuurilla saatat nähdä pieniä huskypentuja! Husky Park tarjoaa myös valjakkoajeluita.

Vaihtoehtoisesti voit vierailla Tallitontun pihalla huokeampaan hintaan. Kotieläinpihassa asustaa poroja, alpakoita, lampaita, vuohia sekä monia muita eläimiä. Paikka tarjoaa myös erilaisia elämyksiä. Talvikaudella koko päivän lippu kustantaa aikuiselta 15 euroa ja lapsilta 10 euroa. Alle 3-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Tallitontun piha on avoinna joka päivä klo 10–17, poikkeuksena joulun pyhät.

Husky Parkissa järjestetään huskyelämyksiä koko perheelle.

Saapuminen Pajakylään

Oma auto helpottaa Rovaniemellä kulkemista huomattavasti. Joulupukin Pajakylä sijaitsee kahdeksan kilometrin päässä keskustasta, ja sinne ajaa helpoiten omalla autolla. Auton voi jättää Pajakylän isolle parkkipaikalle vierailun ajaksi.

Pajakylään pääsee myös bussilla. Paikallisbussi numero 8 ajaa päivittäin keskusta–Napapiiri-väliä. Marras-maaliskuussa Santa Claus Bus liikennöi rautatieaseman, keskustan ja Napapiirin välillä. Lisäksi Apukka Shuttle Bus kuljettaa matkailjoita syyskuusta huhtikuuhun keskusta–Napapiiri–Apukka Resort -välillä.

Joulupukki on tavattavissa Joulupukin Pajakylässä ympäri vuoden.

Matkustaminen Rovaniemelle

Rovaniemi sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella keskellä Lappia. Suora junayhteys Helsingistä kulkee kahta reittiä: lännestä Tampereen ja Kokkolan kautta, ja idästä Kuopio–Kajaani-reittiä Ouluun ja sieltä Rovaniemelle. Matkan pituus vaihtelee kahdeksasta kahteentoista tuntiin.

Jos suunnittelet matkaavasi kaupunkiin yöjunalla keskellä joulusesonkia, kannattaa liput ostaa hyvissä ajoin ennen kuin ne myydään loppuun. Voit myös lastata autosi yöjunaan seuraavilla asemilla: Helsinki, Tampere ja Oulu.

Pohjoisen suunnasta ainoa junayhteys on Rovaniemi–Kemijärvi välillä. Sen sijaan bussilla Rovaniemelle pääsee kaikkialta Suomesta. Tarkista aikataulut ja liput Matkahuollon ja Onnibussin sivuilta.

Kuvat: Laura Leinonen

Jaa postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”Koe Rovaniemen tunnelmallinen joulu – matkavinkit talvikaudelle”

 1. Rovaniemellä ei ole koskaan tullut yövyttyä. Se tosin on ollut usein pysähdyspaikkana matkalla pohjoisempaan Lappiin. Erityisesti joulukuussa siellä olisi kyllä mukava pysähtyä pariksi päiväksi, varmasti tunnelmallinen tähän aikaan.

  Vastaa
  • Suosittelen ehdottomasti vierailemaan pari päivää, jos aikataulu antaa myöten. Tai pitämään vähän pidemmät pysähdystauot meno- ja paluumatkalla. Siinä ehtii jo vierailemaan vaikkapa Pajakylässä 🙂

   Vastaa

Jätä kommentti