Päiväretki Kastelholman linnalle ilman omaa autoa

Kirjoittaja

Kävin heinäkuussa 2022 kaupunkilomalla Maarianhaminassa, ja halusin sisällyttää matkaan myös vähän kauempana sijaitsevan Kastelholman linnan. Nappaa tästä toimivaksi testattu päiväretken aikataulu julkisilla liikkuville!

Linna sijaitsee 25 kilometrin päässä Maarianhaminan keskustasta, ja suurin osa matkailusivustoista tuntuu olettavan, että paikalle ilmaannutaan autolla. Matkaseurueellamme ei ollut autoa, eikä pyörien vuokraaminen ja viidenkymmenen kilometrin päivälenkki houkuttanut. Mitään valmiita päiväretkiä tai muuta mukavaa tuotteistettua ei myöskään löydy.

Kastelholmaan kulkee bussi, mutta kahdesta matkailualan tutkinnosta huolimatta en meinannut millään löytää luotettavaa tietoa, miten perille pääsee. Tässäpä siis kootut vinkkini kesäiselle retkelle Kastelholmaan julkisella liikenteellä. Alueella on paljon muutakin mukavaa, jonka ehtii hyvin nähdä samalla!

Bussilla Maarianhaminasta Kastelholmaan

Maarianhaminasta pääsee Kastelholmaan bussilla numero 4. Busseja kulkee arkisin tunnin tai parin välein, viikonloppuisin muutamia vuoroja päivässä.

Kesäaikaan (9.6.–15.8.2023) bussi pysähtyy aivan Kastelholman linnan vieressä (pysäkki Kastelholms slott/Smakbyn). Muina aikoina pitää jäädä isomman tien varteen (pysäkki Kastelholm) ja kävellä noin kilometri.

Ajankohtaiset bussiaikataulut (Valitse Linje 4: Mariehamn-Godby-Sund-Vårdö)

Aikataulut näyttävät olevan myös Google Mapsin reittihaussa, jos kulkutavaksi valitsee julkisen liikenteen. Kannattaa kuitenkin tarkistaa ne varmuuden vuoksi virallisilta sivuilta.

Kertalippu maksaa 2,50 euroa ja sen voi maksaa kuskille kortilla tai käteisellä.

Ajankohtaiset bussilippujen hinnat (Valitse Information till passagerare och avgifter)

Matka sujui paikallisbussilla näppärästi, kunhan ensin löysi ajantasaiset tiedot.

Esimerkkiaikataulu päivälle Kastelholmassa

Arkisin kesäkuun puolestavälistä elokuun puoliväliin päiväretki onnistuu alla olevalla aikataululla, jota me käytimme ja totesimme toimivaksi.

Meno
09:30 Maarianhaminan bussiasema
n. 10:00 Kastelholms slott / Smakbyn

Majoituimme Hotelli Pommernissa, joten hyppäsimme bussiin parin sadan metrin päässä sijaitsevalta pysäkiltä Ålandsvägenillä.

Paluu
n. 14:13 Kastelholms slott / Smakbyn
14:57 Maarianhaminan bussiasema

Jos paluubussista myöhästyy tai haluaa viettää alueella pidempään, seuraava vuoro menee tuntia myöhemmin.

Paluumatkalla jäimme pois aikaisemmalla pysäkillä (Strandnäs hotell), kävimme jäätelöllä mainiossa Gelateria Anna & Aldossa ja kävelimme Nabbenin kosteikkoalueen poikki keskustaan. Se osoittautui hyväksi ratkaisuksi, koska hotellilta olisi ollut pitkä matka kävellä erikseen Nabbeniin ja takaisin.

Kastelholman linna on Ahvenanmaan ainoa keskiaikainen linna ja alun perin puolustuslinnake.

Vierailu Kastelholman linnassa

Kastelholman linna on avoinna päivittäin toukokuusta syyskuuhun. Tänä vuonna opastettuja kierroksia järjestetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi 23.6.–6.8.2023. Kierrokset kestävät vajaan tunnin ja sisältyvät lipun hintaan.

Pääsylippujen hinnat
Opastettujen kierrosten aikataulut

Lippuluukulla kannattaa varautua asioimaan ruotsiksi, mikä olikin mielenkiintoista, kun huomasin etten muistanut edes kysymyssanoja. Myös linnan verkkosivut ovat pelkästään ruotsinkieliset, ja muille on tarjolla automaattikäännös.

Kastelholman linna on museokorttikohde, ja maksamalla 2 euroa lisää sain lipun myös viereiseen vankilamuseo Vita Björniin. Varasimme paikat linnan suomenkieliseen opastukseen, josta piti tajuta kysyä erikseen. Tykkään käydä opastetuilla kierroksilla aina kun mahdollista, ja tälläkin kertaa linnasta sai paljon enemmän irti kun joku tarinoi sen historiasta.

Lippujen oston jälkeen ehdimme kiertää Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseon ennen klo 11 alkavaa kierrosta. Kierroksen jälkeen menimme lounaalle Smakbyhyn, sen jälkeen vankilamuseoon ja lopuksi vielä Åland Distilleryn terassille istuskelemaan. Neljä tuntia perillä riitti mainiosti.

Opas oli pukeutunut teemaan sopivasti.
Kierrokseen sisältyy portaiden kiipeämistä, mutta ylhäältä on hyvät näköalat.

Muut kohteet linnan alueella

Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo

Ilmaiseen ulkoilmamuseoon on siirretty 1800-luvulta peräisin olevia rakennuksia eri puolilta Ahvenanmaata. Alueelta pystyi ainakin heinäkuussa bongaamaan myös perinteisen juhannussalon sekä lampaita. Järven rantaa pitkin pääsee tekemään kivan pikku kierroksen takaisin Kastelholman linnalle.

Museon verkkosivut

Jan Karlsgårdenissa voi tutustua 1800-luvun lopun ahvenanmaalaiseen maatilaan.
Juhannuksen jälkeen museoalueella oli perinteinen juhannussalko.

Vankilamuseo Vita Björn

Linnan alueella sijaitseva Vita Björn toimi kruununvankilana vuosina 1784–1975. Pieneen valkoiseen taloon mahtuu vanginvartijan asuintilat sekä viisi vankiselliä, jotka on sisustettu eri vuosikymmenien mukaisiksi. Ovelta sai mukaan suomenkielisen infolappusen.

Museon verkkosivut

Lippu Vita Björniin maksaa erikseen ostettuna 2 euroa.
Vankilassa on eri vuosikymmenien mukaan sisustettuja sellejä.

Smakby

Smakby on Ahvenanmaan kuuluisimpia ravintoloita ja valikoitui luonnollisesti päivän lounaspaikaksi. Annos possua, aiolia ja coleslaw’ta maksoi 20 euroa ja oli oikein hyvää. Lounaaseen sisältyi myös runsas salaattipöytä. Palvelua saimme englanniksi.

Smakbyssa tarjoillaan myös illallista ja erilaisia teemamenuja, ja ravintolan yhteydessä on kivoja paikallisia tuotteita myyvä puoti.

Ravintolan verkkosivut

Smakbyn sali oli lounasaikaan rauhallinen. Ravintolassa on myös terassi.
Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi!

Åland Distillery

Åland Distillery on pari vuotta sitten perustettu tislaamo, joka sijaitsee kätevästi Smakbyn ja vankilamuseon välissä. Kesäisin avoinna olevassa ravintolassa on mukavan kokoinen terassi, jossa voi maistella paikallisia juomia.

Ravintolan verkkosivut

Kuvat: Sanna Ruoho

Jaa postaus:

4 kommenttia artikkeliin ”Päiväretki Kastelholman linnalle ilman omaa autoa”

  1. Näköjään julkisillakin pääsee tuonne varsin näppärästi. Ei kannata polkupyöräilyäkään kuitenkaan täysin, sillä Kastelholman alueella voi myös yöpyä. Aamulla polkupyörällä alueelle ja samalla voi vierailla kätevästi vaikka Bomarsundin linnoituksella ja sitten seuraavana aamuna takaisin Maarianhaminaan.

    Vastaa
  2. Suuret kiitokset bussiaikatauluista ja muusta tiedosta. Oleln lähdössä Maarianhaminaan lähipäivinä ja tästä oli paljon apua 😊

    Vastaa

Jätä kommentti