Kauniaisten nähtävyydet – 15 kohdetta lähimatkalle

Kirjoittaja

Tervetuloa Kauniaisiin eli Graniin, maailman onnellisimpaan kaupunkiin! Esittelen kotikaupunkini merkittävimmät ja vähemmän merkittävät nähtävyydet.

Kauniainen on pinta-alaltaan Suomen pienin kunta. Meillä on silti erinomaiset liikenneyhteydet, kuten kokonaista kaksi juna-asemaa. Kauniaisten aseman kupeesta löytyy autoileville liityntäparkki, joka on tunnetusti melkein aina täynnä. Bussillakin pääsee tänne ja täältä pois moneen suuntaan.

1. Kauniaisten huvilat

Kauniainen on perinteisesti ollut huvilakaupunki. Hienoja huviloita löytyykin useampia. Kauniaisten kaupungin sivuilta löytyy kätevä kartta huviloista ja muutamasta muustakin nähtävyydestä.

2. Thurmaninpuisto

Thurmaninpuisto on Kauniaisten suurin puisto. Hyvin hoidetulta alueelta löytyy leikkipuisto, skeittiparkki, hauskoja maatrampoliineja, parkour-puisto, puistoshakki, istuskelupaikkoja ja jopa ksylofoni, jolla voi soitella menemään. Purolla on suuri todennäköisyys tavata paikallisia sorsia. Osa alueesta on metsää, ja metsän toiselta laidalta löytyy myös koirapuisto.

Puuveistokset ovat Niko Nordströmin käsialaa. Orava löytyy Kasavuoren laavun vierestä. Kuva: Aila Ruoho
Dinosauruksen jalka Kasavuoren luontopolulla.
Tulen halki on sotainvalidien muistomerkki. Kuva: Aila Ruoho
Valaistu Metsän valo -taideteos tervehtii Kauniaisiin ajavaa.

3. Puuveistokset

Uniikkia kaupunkitaidetta! Ympäri Kauniaisia voi bongata noin 90 erilaista puuveistosta, jotka kaupungin työntekijä Niko Nordström on työstänyt moottorisahalla. Kaupunki on ystävällisesti koonnut nämäkin karttapalveluun.

4. Muut veistokset

Kaupungintalon pihalla tönöttää komea Tulen halki -veistos, joka on niin linjakas että kesti monta vuotta ennen kuin huomasin sen. Tämä sotainvalidien muistomerkki on Heikki Häiväojan käsialaa. Kauniaisten torilta löytyy puolestaan Kimmo Schroderuksen teos Foni. Kauniaistentien varressa voi nähdä Kari Alosen valaistun kuusitaideteoksen Metsän valo.

Gallträskin ympäri kulkee suosittu kävelyreitti. Kesällä järvelle ankkuroidaan kukkavene.
Pitkospuita pitkin pääsee Träskmossenin metsäalueen läpi.

5. Gallträsk-järvi

Kyllä, Kauniaisiin mahtuu myös järvi! Kovin suuri se ei ole, mutta Gallträskin ympäri kulkee mainio kävelyreitti. Talvella Kole ry ylläpitää luistelurataa ja latuja jäällä, ja kesällä järveltä voi vuokrata kaupunkisoutuveneen. Virallista uimapaikkaa ei ole, mutta rannalta löytyy laitureita ja pukukoppi.

6. Träskmossenin suo

Gallträskin tuntumasta alkaa Träskmossenin suo, joka on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Metsän läpi vieviä pitkospuita on remontoitu viime vuosina, ja osa reitistä on nykyään leveämpi ja esteetön. Esteettömälle osuudelle pääsee Oppilaskodintien puolelta.

Bensowin lampi on aika pieni.
Yllättävän upea näköala Espooseen. Kuva: Aila Ruoho

7. Bensowin puisto ja lampi

Tämä pikkuruinen virkistyspaikka löytyy Bensowinkujan vierestä. Lammen rannalle on rakennettu taso, jossa on piknikiin soveltuva pöytä ja penkkejä. Tasolle johtaa esteetön kulkuväylä. Puistosta voi bongata esimerkiksi aiemmin mainittuja puuveistoksia kolmin kappalein.

8. Granibacken-hiihtokeskus

Ainoa laskettelumäki Kehä kolmosen sisäpuolella! En ole koskaan käynyt täällä enkä tiedä mitään laskettelusta, joten en lähde sen enempää kommentoimaan. Kannattaa kurkata keskuksen omat verkkosivut.

9. Kasavuoren ulkoilumaastot

Kasavuoren metsä on Kauniaisten suurin yhtenäinen viheralue. Alueelta löytyy muun muassa kuntorata, ulkokuntosali, luontopolku, laavu tulipaikkoineen ja polttopuineen, lehtoja, suo, tuleva aarnimetsä, kallioita sekä ”yllättävän upeat näköalat Espoon yli”.

Sata vuotta vanhat Stockmannin huvilan rauniot.

10. Stockmannin rauniot

Tämä onkin mielenkiintoinen nähtävyys! Frans Stockmann alkoi rakennuttaa mahtipontista huvilaa 1900-luvun alussa, mutta työt keskeytyivät hänen kuoltuaan. Nyt metsässä jököttää keskeneräinen kivilinna. Lue erillisestä postauksesta, miten rauniot löytää.

11. Kaksi kirkkoa

Kauniaisten luterilainen kirkko sijaitsee aivan rautatieaseman vieressä, ja metodistikirkko Thurmaninpuiston laidalla. Arkkitehtuurimielessä metodistikirkko on mielestäni hienompi.

Uusi Paviljonki on monipuolinen kulttuuritalo.
Kauppakeskus Grani lienee Kauniaisten kohutuin rakennus.

12. Uusi Paviljonki

Uusi Paviljonki on tyylikäs puusisusteinen kamarimusiikkisali, jossa en ole koskaan käynyt sisällä. Varmaankin pitäisi. Paviljongissa järjestetään muun muassa Kauniaisten musiikkijuhlia.

13. Ateljee Kukkapuro

Muotoilija Yrjö Kukkapuron ja taidegraafikko Irmeli Kukkapuron ateljee on rakennettu vuonna 1969. Tähän kansainväliseen nähtävyyteen voi tutustua virtuaalisesti esimerkiksi Finnish Design Shopin artikkelissa. Ateljeella on silloin tällöin avoimien ovien päiviä tai opastettuja kierroksia, joista on ilmoitettu Kauniaisten kaupungin sivuilla.

14. Kauppakeskus Grani

Vuonna 2001 valmistunut kauppakeskus Grani herättää suuria tunteita. Itse Jari Sarasvuo on haukkunut rakennusta oksennetuksi ektoplasmaksi. Mikäpä sen parempi syy tulla katsomaan tätä kohurakennusta kauempaakin! Sisältä kauppakeskus on varsin pätevä kokoelma ruokakauppoja, ravintoloita ja muita palveluita.

Kauniaisten pizza-automaatti. Kuva: Aila Ruoho

15. Pizza-automaatti

Suomen ensimmäinen pizza-automaatti Fizza avautui alkuvuodesta 2021 Kauniaisiin. Kojusta tuli heti kuuluisa, ja ainakin Iltalehti, Yle, Helsingin uutiset ja Helsingin Sanomat antoivat sille ilmaista palstatilaa. Kritisoitavaakin löytyi – valitettavasti automaatti ei osaa leikata pizzaa paloiksi.

+ Bonus: Kesäkukat

Kesäisin Kauniaisten keskustaa elävöittävät värikkäät kukkaistutukset. Katso kuvat kaupungin sivuilta!

Montako näistä olet nähnyt? Entä jäikö jokin paikallisnähtävyys listaamatta? Kerro kommenteissa!

Päivitetty 22.3.2023.

Kuvat: Sanna Ruoho & Aila Ruoho

Jaa postaus:

4 kommenttia artikkeliin ”Kauniaisten nähtävyydet – 15 kohdetta lähimatkalle”

  1. Kukkapuron ateljee..olisi kyllä mainitsemisen arvoinen. Ateljee rakennuskin jo sinänsä. Kirjailija Mikael Lybeck? ja asuntona ollut huvila Vallmogård . ??

    Vastaa

Jätä kommentti