Kööpenhaminan nopeat ruokavinkit – maista nämä paikalliset herkut!

Kirjoittaja

Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina tunnetaan tyylin lisäksi ruokakulttuurista ja Michelin-tähdistään. Kaupungin makuihin tutustut mainiosti myös ilman pöytävarausta kioskeissa ja kahviloissa. Testaa ainakin näitä klassisia makupaloja!

1. Smørrebrød

Rørt Copenhagenin voileivät pursuavat täytteitä. Kesällä smørrebrødit voi nauttia terassilla.

Tanskalainen avoin voileipä, smørrebrød, koostuu yleisimmin ruisleipäpohjasta, ruokaisista täytteistä ja runsaista kastikkeista. Smørrebrødejä tilataan yleensä kaksi tai kolme per ruokailija, mutta paikallinen erikoisuus sopii hyvin myös pienemmäksi välipalaksi. Näitä saat lähes joka kulmalta, mutta suosittelen vierailua juuri smørrebrødeihin erikoistuneessa liikkeessä.

Hae herkku täältä:

  • Rørt Copenhagen – trendikkäässä Torvahallerne-kauppahallissa maistelet smørrebrødejä rennossa tunnelmassa.
  • Schønnemann – tätä vuonna 1877 perustettua ravintolaa en ehtinyt itse testaamaan, mutta se mainitaan kaikkialla. Perinteikkäitä makuja etsivän kannattanee suunnata tänne!

2. Viinerit

Norcinon valikoimassa on suklaalla, kinuskilla ja sokerilla täytettyjä herkkuja. Tiskistä löytyi myös runsain näkemäni laskiaispulla vadelmahillolla ja kermakreemillä, viineritaikinasta tietty!

Tiesitkö, että voitaikinasta tehdyt ja makeilla täytteillä lastatut viinerit ovat alun perin tanskalaista keksintöä? Tanskalaiset taitavat syödä näitä herkkuja kuin leipää, sillä leipomuksia saa monesta paikasta paljousalennuksella.

Tanska on hintatasoltaan Suomea kalliimpi, mutta viinerit ovat yllättävän edullisia kokoonsa ja Suomen hintoihin nähden, noin 4–5 euroa kappale.

Hae herkku täältä:

  • Lagkagehuset – suuri leipomoketju, jonka toimipisteitä löydät joka puolelta kaupunkia.
  • Emmerys – luomua ja aamiaistuotteita painottava kahvilaketju.
  • Norcino – Torvhallerne-kauppahallin Italiasta vaikutteita ottaneessa kahvilassa ei säästellä sokerissa tai suklaassa.
  • Meyers Bageri – kehuttu pienempi leipomoketju, josta löydät myös suolaisia leivonnaisia.

3. Hot dogit

Tanskalaisen hodarin nakit ovat pitkiä ja punaisia. Myyntivaunuja löytyy pitkin kaupunkia.

Yllättävää kyllä, hot dogit kuuluvat kiinteästi tanskalaiseen pikaruokakulttuuriin. Oikeaoppisesti sellainen tulee ostaa pienestä myyntikioskista tai -vaunusta. Perinteisten sinapin ja ketsupin ohella kuuman koiran suosittuja täytteitä ovat paahdettu sipuli, omenainen ketsuppi ja makeahkot suolakurkut.

Hae herkku täältä:

4. Pientä purtavaa Nyhavnissa

Nyhavnin alueella kannattaa viivähtää ainakin jäätelön verran.

Jos matkustat Kööpenhaminaan, käynti värikkäiden vanhojen talojen ja historiallisen satama-alueen Nyhavnissa on lähes pakollinen. Nykyisin Nyhavn on baarien, ravintoloiden ja kahviloiden vilkas keskittymä, joten istu pöytään ja nauti alueen tunnelmasta sopivan ruoan tai juoman äärellä! Tarjolla on kaikkea vohveleista ja jäätelöistä ruokaravintoloihin.

Hae herkku täältä:

  • Valitse Nyhavnista kahvila tai ravintola, johon mukavasti mahdut! Varaudu siihen, ettei hinta-laatusuhde ole välttämättä yhtä hyvä kuin vähemmän suosituilla alueilla – täällä maksetaan tunnelmasta.

Kuvat: Amanda Peltomaa

Jaa postaus:

Jätä kommentti