6 parasta nähtävyyttä Lohjan keskustan tuntumassa

Lohjan museon pihapiiri ja kuvia
Lohjan museo. Kuva: Aila Ruoho
Asuntomessut alkavat Lohjalla 9.7.2021. Poimi tästä entisen lohjalaisen kohdevinkit!

Asuntomessut alkavat Lohjalla 9.7.2021, joten järvikaupunkiin on luvassa pöhinää. Hyödynnä entisen lohjalaisen vinkit helposti saavutettaviin kohteisiin!

Ihminen voi lähteä Lohjalta, mutta lohjalaisuus ei lähde ihmisestä – edes kymmenen vuoden jälkeen. Asuntomessujen kunniaksi tein koosteen entisen kotikaupunkini keskusta-alueen tärkeimmistä nähtävyyksistä.

1. Lohjan Pyhän Laurin kirkko

Lohjan maamerkki on noin 500 vuotta vanha harmaakivikirkko, joka on Suomen kolmanneksi suurin sarjassaan. Jännät seinä- ja kattomaalaukset kuvaavat Raamatun kertomuksia. Bongaatko saunavihtaan verhoutuneet Aatamin ja Eevan tai halstarilla grillattavan marttyyrin, Pyhän Laurin? Lue lisää Lohjan seurakunnan sivuilta.

Lohjan kirkko on saanut nimensä Pyhän Laurentiuksen mukaan. Kuva: Aila Ruoho

2. Lohjan museo ja pappilan alue

Lohjan museo ei ole suuren suuri, mutta sijaitsee viehättävän vanhanaikaisessa pappilamiljöössä lähellä kirkkoa. Kesällä 2021 museossa on Kotikaupunkimme Lohja -perusnäyttelyn lisäksi suosittu Koiramäen kartanolla -näyttely. Tänne pääsee myös Museokortilla! Lue lisää museon sivuilta.

BONUSKOHDE: Lohjan pääkirjastossa on esillä Eeva Joenpellon 100-vuotisnäyttely 11.9.2021 saakka. Kirjasto on toki käymisen arvoinen paikka muutenkin!

3. Törmän avolouhos

Tytyrin kaivokseen kuuluva avolouhos on periaatteessa vain valtava, aidattu kuoppa maassa. Mutta sinne johtaa kiva kävelyreitti järven rantaa pitkin. Avolouhos oli toiminnassa vuosina 1897–1956, minkä jälkeen kaivos siirtyi kokonaan maan alle. Ei korkean paikan kammoisille!

Näkymä avolouhokselle. Kuva: Aila Ruoho

4. Tytyrin Elämyskaivos

Hellettä pakoon kiven sisään! Edelleen toimivassa Tytyrin kalkkikivikaivoksessa on uniikki museo 80 metrin syvyydessä. Maan uumeniin hujahdetaan Koneen supernopealla hissillä. Opastettuja kierroksia järjestetään päivittäin, ja kaivoksessa pääsee näkemään myös taidetta ja valoteoksia. Lue lisää Elämyskaivoksen sivuilta.

5. Aurlahden ranta ja Porlan alue

Ei Lohjaa ilman Lohjanjärveä. Keskustan Aurlahdessa on muun muassa uimaranta, rantalentiskenttä, leikkipaikka, kahvila, jäätelökioskeja, veneiden tankkauspiste ja vesiurheiluvälineiden vuokrausta.

Viereinen Porlan alue on entinen kalanviljelylaitos ja nykyinen vehreä virkistysalue, joka jakaa vahvasti paikallisten mielipiteitä. Lue lisää esimerkiksi Retkipaikan blogista.

Liessaaren silta. Kuva: Aila Ruoho

6. Liessaaren luontopolku

Liessaaresta löytyy pieni uimaranta, 2,4 kilometrin mittainen luontopolku, laavu, vanha louhos sekä tietenkin hienoja järvimaisemia. Saareen johtaa ikoninen valkoinen silta. Auton saa parkkiin viereiselle Haikarinniemen parkkipaikalle. Lue lisää esimerkiksi Retkipaikan blogista.

Meinaatko suunnata Lohjalle asuntomessuilemaan tai muuten vain? Katso myös Suuri Lohjabingo, jossa on mukana kohteita kauempaa!

Liity keskusteluun

2 Kommentit

Kirjoita kommentti
Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *