6 parasta nähtävyyttä Lohjan keskustan tuntumassa

Kirjoittaja

Hyödynnä entisen lohjalaisen vinkit helposti saavutettaviin kohteisiin!

Ihminen voi lähteä Lohjalta, mutta lohjalaisuus ei lähde ihmisestä – edes kymmenen vuoden jälkeen. Asuntomessujen kunniaksi tein koosteen entisen kotikaupunkini keskusta-alueen tärkeimmistä nähtävyyksistä.

1. Lohjan Pyhän Laurin kirkko

Lohjan maamerkki on noin 500 vuotta vanha harmaakivikirkko, joka on Suomen kolmanneksi suurin sarjassaan. Jännät seinä- ja kattomaalaukset kuvaavat Raamatun kertomuksia. Bongaatko saunavihtaan verhoutuneet Aatamin ja Eevan tai halstarilla grillattavan marttyyrin, Pyhän Laurin? Lue lisää Lohjan seurakunnan sivuilta.

Lohjan kirkko on saanut nimensä Pyhän Laurentiuksen mukaan. Kuva: Aila Ruoho

2. Lohjan museo ja pappilan alue

Lohjan museo ei ole suuren suuri, mutta sijaitsee viehättävän vanhanaikaisessa pappilamiljöössä lähellä kirkkoa. Vuonna 2022 museossa on Kotikaupunkimme Lohja -perusnäyttelyn lisäksi esimerkiksi hevosiin liittyvä näyttely. Tänne pääsee myös Museokortilla! Lue lisää museon sivuilta.

BONUSKOHDE: Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa on vaihtuvia näyttelyitä. Kirjasto on toki käymisen arvoinen paikka muutenkin!

3. Törmän avolouhos

Tytyrin kaivokseen kuuluva avolouhos on periaatteessa vain valtava, aidattu kuoppa maassa. Mutta sinne johtaa kiva kävelyreitti järven rantaa pitkin. Avolouhos oli toiminnassa vuosina 1897–1956, minkä jälkeen kaivos siirtyi kokonaan maan alle. Ei korkean paikan kammoisille!

Näkymä avolouhokselle. Kuva: Aila Ruoho

4. Tytyrin Elämyskaivos

Hellettä pakoon kiven sisään! Edelleen toimivassa Tytyrin kalkkikivikaivoksessa on uniikki museo 80 metrin syvyydessä. Maan uumeniin hujahdetaan Koneen supernopealla hissillä.

Historiallisten näyttelyiden lisäksi kaivoksessa voi tutustua taiteeseen, ja lapsille on erilaisia teemaluolia vuodenajasta riippuen. Heinäkuusta 2023 alkaen kaivokseen voi tutustua joko opastetulla kierroksella tai itsenäisesti. Lue lisää Elämyskaivoksen sivuilta.

5. Aurlahden ranta ja Porlan alue

Ei Lohjaa ilman Lohjanjärveä. Keskustan Aurlahdessa on muun muassa uimaranta, rantalentiskenttä, leikkipaikka, kahvila, jäätelökioskeja, veneiden tankkauspiste ja vesiurheiluvälineiden vuokrausta.

Viereinen Porlan alue on entinen kalanviljelylaitos ja nykyinen vehreä virkistysalue, joka jakaa vahvasti paikallisten mielipiteitä. Lue lisää esimerkiksi Retkipaikan blogista.

Liessaaren silta. Kuva: Aila Ruoho

6. Liessaaren luontopolku

Liessaaresta löytyy pieni uimaranta, 2,4 kilometrin mittainen luontopolku, laavu, vanha louhos sekä tietenkin hienoja järvimaisemia. Saareen johtaa ikoninen valkoinen silta. Auton saa parkkiin viereiselle Haikarinniemen parkkipaikalle. Lue lisää esimerkiksi Retkipaikan blogista.

Katso myös Suuri Lohjabingo, jossa on mukana kohteita keskustan ulkopuolella!

Juttua päivitetty 14.8.2023

Jaa postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”6 parasta nähtävyyttä Lohjan keskustan tuntumassa”

Jätä kommentti