Pikaopas Jyväskylään – Näitä 11 kohdetta suosittelemme

Kirjoittajat ,

Vuorokausi aikaa Jyväskylässä, mutta vaikeaa keksiä tekemistä? Nappaa tästä toimituksen pikavinkit kivoihin kohteisiin ja hyviin ruokapaikkoihin! Jyväskylän keskusta on kompaktin kokoinen, joten päivässäkin ehtii paljon.

1. Pyöräile

Jyväskylä on pyöräilykaupunki. Etäisyydet ovat lyhyitä, eivätkä ylämäetkään ole aivan mahdottomia. Vuokraa siis itsellesi menopeli Polkupyörätorilta, jonka henkilökunta on todella ystävällistä ja avuliasta. Suuntaa pyörälläsi vaikkapa Rantaraittia Jyväsjärven ympäri tai Laajavuoreen.

Löydä kohde: Polkupyörätori, Vaasankatu 8

Vaaleanpunaisessa Nikolainkulmassa on sympaattiset ikkunateippaukset. Kuva: Sanna Ruoho
Beans & Moren aamiaislistalta löytyy esimerkiksi avokadoleipä. Kuva: Johanna Harjunpää

2. Kahvittele

Jos pidät historiallisesta miljööstä, suuntaa Toivolan vanhalle pihalle, joka on Jyväskylän keskustassa säilynyt pala 1800-luvun puutalokaupunkia. Viehättävä Valkoinen puu tarjoilee kakkujen ja leivonnaisten lisäksi maistuvia lounassalaatteja.

Löydä kohde: Valkoinen puu, Cygnaeuksenkatu 2

Ydinkeskustan kiinnostavin rakennus on vuonna 1899 rakennettu vaaleanpunainen Nikolainkulma, jossa toimii muun muassa Wilhelmiinan konditoria. Kahvilasta löydät sekä suolaisia että makeita herkkuja, ja se sijaitsee kätevästi 500 metrin päässä Jyväskylän matkakeskuksesta.

Löydä kohde: Wilhelmiinan konditoria, Asemakatu 6

Vegaanisia leivoksia, laadukasta kahvia ja maukasta kasvisruokaa löydät trendikkäästä Beans & Moresta. Kahvila on lemmikkiystävällinen ja tarjoilee myös cocktaileja, joten se sopii mainiosti illallispaikaksikin.

Löydä kohde: Beans & More, Asemakatu 11

Kalaliike Mäkinen myy kalaa kauden ja kalastajan tuurin mukaan. Kuva: Johanna Harjunpää
Ravintola Cielossa kannattaa kokeilla erilaisia mezejä. Kuva: Sanna Ruoho

3. Syö

Vanhan ja vaikuttavan näköisessä tiilirakennuksessa bändikämpän avoimesta ikkunasta kuuluu sukkahousuheviä. Maineikkaan keikkapaikka Lutakon alakerrassa on kuitenkin jyväskyläläisen Hiisi-panimon ravintola. Kokeile kasvishodaria ja hiillostettuja porkkanoita – kyytipojaksi tietenkin suositus baarimikolta.

Löydä kohde: Hiisi Taproom & Bottleshop, Lutakonaukio 3

Pienempään nälkään suuntaa Kalaliike Mäkiseen, jonka juuret yltävät vuoteen 1929. Paikan päällä syötäväksi Mäkiseltä löytyy sillileivoksia ja perjantaisin sushia.

Löydä kohde: Kalaliike Mäkinen, Kauppakatu 8

Välimeren tunnelmaa löydät ravintola Cielosta, jonka mezet ja dipit ovat uskomattoman hyviä. Dippaa zaatar-leipää paprikasta ja munakoisosta tehtyihin kastikkeisiin ja muista testata friteerattua fetaa.

Löydä kohde: Cielo, Kauppakatu 19

Käsityömuseossa on esillä pukuja eri aikakausilta. Kuva: Sanna Ruoho
Lankakauppa Titityyn valikoima on herkullisen värikäs. Kuva: Sanna Ruoho

4. Hypistele

Suomen käsityön museo on aisteja herättelevä elämys. Museossa pääset itse tunnustelemaan ja kokeilemaan erilaisia tekniikoita ja materiaaleja. Kokeile vaikka kutoa kangaspuilla tai tarkastele erilaisia kuituja mikroskoopilla.

Löydä kohde: Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25

Jos museokäynnin jälkeen tekee mieli tehdä käsillä jotain, voit seuraavaksi vierailla Toivolan vanhalla pihalla sijaitsevassa Lankakauppa Titityyssä.

Löydä kohde: Lankakauppa Titityy, Cygnaeuksenkatu 2

Taidemuseon museokauppa on tutustumisen arvoinen. Kuva: Sanna Ruoho
Alvar Aallon suunnittelema Aalto2-museorakennus on jo itsessään nähtävyys. Kuva: Sanna Ruoho

5. Syvenny

Sukella taiteeseen Jyväskylän taidemuseossa ja muista myös erityisen monipuolinen museokauppa. Kiehtova Überhund-näyttely koirista eri aikakausien taiteessa on esillä 1.10.2023 saakka, ja sen takia kannattaa tulla vähän kauempaakin.

Löydä kohde: Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23

Hieman sivummalla mutta kuitenkin kävelymatkan päässä keskustasta sijaitsee uusi Aalto2, joka yhdistää Keski-Suomen museon ja Alvar Aalto -museon. Täällä pääset tutustumaan Suomen tunnetuimman arkkitehdin elämään ja työhön – tietenkin Aallon itsensä suunnittelemassa rakennuksessa.

Löydä kohde: Aalto2, Alvar Aallon katu 7

Jaa postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”Pikaopas Jyväskylään – Näitä 11 kohdetta suosittelemme”

  1. Täytyykin napata tästä vinkit talteen. Parin viime vuoden aikana on tullut käytyä Jyväskylässä työmatkalla säännöllisesti. Pari tuttua ja hyväksi todettua paikkaa tässä oli, mutta oli myös paljon itselleni tuntemattomia, jotka pitää päästä seuraavaksi testaamaan!

    Vastaa

Jätä kommentti