8 vinkkiä kaupunkilomalle koiran kanssa

Kirjoittaja

Oletko ajatellut ottaa karvaisen kaverin mukaan ulkomaille? Olen itse reissannut shetlanninlammaskoira Mangon kanssa maata pitkin Baltian, Saksan ja Puolan läpi aina Budapestiin asti. Tätä kirjoittaessani olemme koko talven mittaisella automatkalla Euroopan halki.

Keräsin omat vinkkini siihen, millaiset asiat on hyvä selvittää ja mihin varautua koiran kanssa matkustaessa. Jotkin asiat tulevat aina yllätyksenä hyvästä valmistautumisesta huolimatta, mutta tämän listan avulla pääset hyvään alkuun!

Mango iloittelee Vilnan vanhan kulttuurikeskuksen pihalla.

1. Kohteeseen tarvittavat rokotteet ja lääkkeet

Koiralla tulee olla Suomesta poistuessa lemmikkieläinpassi ja voimassaoleva rabiesrokote. Passin saa eläinlääkäristä ja samalla voi tarkistaa muut koiran terveysasiat kuntoon matkaa varten.

Keski- ja Etelä-Eurooppaan matkaaville koirille suositellaan ympäri vuoden punkkien, hyttysten ja muiden hyönteisten karkotteita, sillä sekä punkit että hyttyset levittävät Euroopassa joitain ikäviä tauteja. Etelä-Eurooppaan suositellaan lisäksi leptospiroosirokotetta sekä sydänmadon estolääkitystä.

Ennen reissua on hyvä käydä omalla vakioeläinlääkärillä ja kertoa, mihin on reissaamassa. Eläinlääkäri osaa suositella, mitä lääkkeitä ja rokotteita kannattaa hankkia. Myös matkakohteesta on hyvä jo etukäteen bongata pari eläinklinikkaa, joihin voi tarvittaessa olla yhteydessä.

Muista myös, että Suomeen palatessa koiran tulee käydä hakemassa ekinokokki-matolääke eläinlääkäriltä 1–5 vuorokautta ennen kotimaahan saapumista. Tallinnan kautta palatessamme olemme käyttäneet Tatarin eläinklinikkaa, Travemündessa taas saimme napattua lääkkeen Dr. Thomas Hinzin vastaanotolla. Molemmissa lääkitys maksoi alle 20 euroa ja saimme varattua vastaanottoajan englanniksi sähköpostitse! Lääkityksen saa toiveensa mukaan joko makutablettina tai piikkinä karvapyllyyn.

Tarkista majoituksen säännöt: saako koira hypätä sänkyyn? Tässä hotellissa San Sebastianissa ei ollut rajoitettu koiran olemista.

2. Majoituksen valinta: Sopiva paikka voi löytyä keskustan laidalta

Olen itse yöpynyt koiran kanssa kaupungeissa niin hotelleissa, loma-asunnoissa kuin Airbnb-majoituksissakin. Meidän Mango-sheltille paras paikka on sellainen, jossa oven takana ei kulje jatkuvasti porukkaa tai ovi pitää hyvin ääntä.

Otan huomioon majapaikan valinnassa ensinnäkin sen, kuinka koiraystävällinen majoitus on ylipäätään. Onhan koirat sallittu? Peritäänkö koirasta lisämaksu? Löytyykö paikan arvosteluista kokemuksia koiran kanssa yöpymisestä?

Toinen juttu, jonka katsastan, on ympäristö. Koiran kanssa on ulkoiltava ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla, joten melko läheltä on hyvä löytyä vähintään pieni viheralue. Tätä selvittelen usein Googlen Street View’n avulla kulkemalla lähikatuja edestakaisin.

Alueen olisi myös hyvä olla suhteellisen rauhallinen eli sellainen, että uskallan naisena käydä pienen koiran kanssa iltakävelyllä myös viikonloppuiltana! Usein oikea paikka löytyy vähän keskustan ulkopuolelta, mutta sopivan kävely- tai ratikkamatkan päässä päänähtävyyksiltä.

Koirat ovat usein tervetulleita vähintään ravintolan terassille ja saavat myös vesikupin!

3. Ulkona syöminen: Onko koira tervetullut ravintolaan tai terassille?

Kaupunkilomalla käydään paljon ulkona syömässä – se on osa elämystä! Kun koira on mukana, on valittava paikka, johon koirakin pääsee mukaan. Jos olet matkassa autolla, koiraystävällisiä ravintoloita kannattaa etsiä muutama myös matkan varrelta pysähdyspaikoiksi.

Itse selvitän ravintoloiden koirapolitiikkaa lukemalla nettisivuilta ja Googlen arvosteluista mainitaanko lemmikkiystävällisyyttä, ja tarvittaessa pirautan ravintolaan ja kysyn tarkemmin.

Kaikissa Euroopan kaupungeissa, joissa olen koiran kanssa matkustanut, useimmat ravintolat ovat olleet koiraystävällisiä. Joissain paikoissa esimerkiksi Budapestissa ja monessa Puolan kaupungissa saat jopa parempaa palvelua, kun mukana on söpö karvaturri! Intialaiset ja jotkut muut aasialaiset ravintolat ovat kieltäneet koirat, ja joihinkin paikkoihin koirille on kokorajoitus.  Kysymällä asia selviää kuitenkin aina helposti.

Mango katsastaa Budapestin raitiovaunua.

4. Koira julkisessa liikenteessä: Tarkista säännöt!

Jokaisessa kaupungissa tuntuu olevan vähän erilaiset säännöt koiran kanssa julkisilla kulkemisessa. Joissain kaupungeissa koira kulkee ilmaiseksi, toisissa tarvitsee oman lipun. Jossain koiran tulee olla sylissä, jossain taas käyttää kuonokoppaa. Joskus julkiseen liikenteeseen on koirille kokorajoitus.

Esimerkiksi Budapestissa koiralla tulee olla oma matkalippu ja kuonokoppa. Tosin me emme tätä tienneet ja kuljimme tyytyväisinä koira kopattomana ja liputtomana aika pitkään – onneksi emme jääneet kiinni, heh.

Säännöt löytyvät yleensä kunkin kaupungin julkisen liikenteen operaattorin nettisivuilta, vaikka kielimuuri voi joskus tuottaa haasteita. Jos tutustut puistossa uusiin koirakavereihin, heidän omistajansa osaavat myös usein neuvoa säännöissä! Paikallisen koiranomistajan kautta mekin saimme selvyyden Budapestin julkisen liikenteen sääntöihin.

Mango pääsi mukaan Silvesin linnoitukseen Portugalissa.

5. Nähtävyydet ja opastetut kävelykierrokset koiran kanssa 

Nähtävyydet eivät yleensä ole koiraystävällisiä. Esimerkiksi kirkkoihin ja museoihin pääsee harvoin koiran kanssa. Näitä kannattaa kuitenkin googlailla etukäteen tai käydä kysäisemässä ohi kulkiessaan, sillä tähänkin on poikkeuksia!

Me olemme ratkaisseet kaupunkiin tutustumisen niin, että käymme opastetulla kävelykierroksella. Näille koirat ovat usein tervetulleita, mutta ilmoitamme varmuuden vuoksi koiraosallistujasta aina varausvaiheessa.

Koiramme kulkee yleensä kävelykierroksella aluksi mukana tyytyväisenä, mutta tylsistyy jossain vaiheessa. Silloin on hyvä olla viihdettä: temppuja voi treenata esimerkiksi hyppimällä kivimuurin päälle tai kiertämällä lyhtypylväitä samalla, kun kuuntelee opasta!

Budapestissa muistutetaan koirankakkojen keräämisestä.

6. Koiran matkaeväät eli ruoka ja juoma

Koiralle kannattaa pakata reissuun mukaan samaa ruokaa, jota se syö kotona. Meillä on käynyt myös niin, että allekirjoittanut on tehnyt virhearvion ja oma ruoka onkin reissun päällä päässyt loppumaan. Silloin täytyy mennä sillä, mitä kohteesta löytyy – onneksi Mangon vatsa ei ole kovin herkkä ja moni ruoka sopii, kunhan pääraaka-aineet ovat tutut!

Koiran on hyvä juoda kohteessa samaa vettä, jota sinäkin juot. Jos juot itse hanavettä, koirakin voi sitä juoda. Jos taas omaksi juomaksi valikoituu pullovesi, kannattaa koirallekin tarjota sitä. Lähes kaikissa Euroopan maissa hanavesi on juotavaa, mutta varmista tämä aina kohdekohtaisesti.

Lisäksi pakkaan itse koiralle mukaan tuttuja herkkuja palkinnoiksi hienoista jutuista, ja järsittäväksi luita ja hammashoitoon tarkoitettuja purutikkuja. Järsintä on hyvää rauhoittavaa puuhaa myös illallisen aikana ja uudessa majapaikassa.

Mango nauttii Budapestin suuresta kaupunginpuistosta ja sen erinomaisesta keppivalikoimasta.

7. Koiran ensiapupakkaus

Kaupunkikohteista löytyy usein helposti englantia puhuva eläinlääkäri. Reissussa on kuitenkin tympeää lähteä vastaanotolle pienen vaivan takia. Siksi koiralla on hyvä olla pieni ensiapupakkaus mukana tavallisimpien vaivojen hoitoon.

Itse pakkaan koiran ensiapupakkaukseen seuraavat:

  • Kyypakkaus (jos koiraa pistää vaikka ampiainen, eläinlääkäri usein suosittelee osaa kyypakkauksen tabletista oireiden helpottamiseen)
  • Maitohappobakteerijauhe turistin vatsavaivoihin
  • Valkoista tankoparsaa siltä varalta, että suuhun päätyy jotain terävää
  • Punkkipihdit – aina mukana!

Lisäksi ensiapupakkaukseen voisi kuulua muutakin sen mukaan, millaisia vaivoja omalla koiralla saattaa olla. Pieni ennakointi helpottaa elämää kummasti yllättävässä tilanteessa!

Muista lepo! Mango lepäilee pitkän turistipäivän jälkeen Airbnb-asunnossa.

8. Kuuntele koiraasi ja rakenna turvallinen olo reissussa

Oman koiran tunteminen ja kuuntelu on tärkeää, kun lähtee yhdessä reissuun. Itse pakkaan mukaan aina Mangon lempilelut, tutut herkut, ruuan ja joskus myös oman pedin. Mangolle oman tutun pussukan kantaminen uuteen majapaikkaan on merkki siitä, että tämä on nyt meidän tukikohtamme ja täällä voi ottaa rennosti.

Joskus koiran pitää viettää myös hetki yksin majapaikassa. Tässäkin on hyvä kuunnella omaa koiraa. Joku koira jää mielellään lepäämään, toinen taas hermostuu yksin uudessa paikassa. Mango on enemmän mukana kulkija, joten me pyrimme tekemään lomalla enimmäkseen sellaista, mihin koira pääsee mukaan. Parin tunnin yksinoloja tulee välillä, kun käymme esimerkiksi kuuntelemassa livemusiikkia tai yksittäisessä museossa.

Varmista vielä lopuksi, että koira pääsee kaupunkiloman aktiviteettien välissä myös rentoutumaan. Me varaamme aina lomallakin aikaa rennoille nuuskuttelukävelyille aamulla ja illalla, sekä telkkarin katselulle kylki kyljessä.

Maisemia Vuosaaresta starttaavan Finnlinesin lautan kannelta. Suuntana Travemünde!

Maata pitkin matkustaminen Eurooppaan koiran kanssa

Monet Euroopan kaupungit ovat helppoja kohteita ensimmäiselle kaupunkilomalle koiran kanssa. Helpoimmin ja nopeimmin pääsee Tallinnaan, mutta myös vaikkapa Riika, Gdansk ja Lyypekki ovat saavutettavissa laivalla tai laivan ja autoilun yhdistämällä. Koira matkustaa pienellä lisämaksulla useimmissa laivoissa Tallinnaan, Tukholmaan ja Travemündeen.

Laivamatkaa varten kannattaa selvittää laivayhtiön sivuilta, kuinka koira matkustaa laivassa. Joissain laivoissa koira tarvitsee aina koirahytin tai kuljetuslaatikon. Joillakin laivoilla koirasta peritään lisämaksu, toisilla taas ei.

Laivasta löytyy yleensä myös tietty kansi, joka on tarkoitettu karvaturrien ulkoilulle: tältä kannelta löytyy hiekkalaatikko tai muu pissapaikka. Meidän Mango-prinsessamme tosin ei näihin julkisiin vessoihin tassujaan suostu asettamaan, joten minulla on aina vähän paperia mukana pissojen pyyhkimiseen kannelta – ja tietenkin kakkapussit isoa hätää varten. Mukana voi kulkea myös pieni suihkepullo, jossa on vettä ja vähän etikkaa – etikka neutraloi hajuja ja vähentää näin seuraavien karvaisten matkustajien tarvetta merkata pissapaikka.

Osassa Euroopan junista koira kulkee mukana, mutta pitkän matkan bussiin koira ei ole useinkaan tervetullut – esimerkiksi Flixbus ei kuljeta koiramatkustajia. Autoillen koira kulkee näppärästi mukana, mutta muista turvavarusteet, esimerkiksi turvavyö ja hyvät valjaat!

Kuvat: Ronja Norja

Jaa postaus:

Jätä kommentti