Runo Hotel Porvoo tarjoilee luksusta pikkukaupunki-idyllissä

Kirjoittaja

Vanhan Porvoon porteilla sijaitseva Runo panostaa määrän sijasta tyyliin ja laatuun. Vierailulla kannattaa varata tarpeeksi aikaa ullakkosaunasta sekä aamiaisesta nauttimiseen. Hotellin keskeinen sijainti on näppärä kauempaakin matkaavalle.

56 huoneen Runo Hotel Porvoo tarjoaa helsinkiläisten luksushotellien veroisia, elegantteja tiloja, mutta on tunnelmaltaan astetta kotoisampi ja lähestyttävämpi. Yöpyessäni Runossa tammikuussa 2024 nimesinkin sen heti mielessäni Hotel St. Georgen maalaisserkuksi.

Keväällä 2021 ovensa avannut Runo Hotel Porvoo on remontoitu huolella, sillä yleiset tilat antavat edelleen virheettömän vaikutelman. Runo profiloituu verkkosivuillaan myös eräänlaiseksi taidehotelliksi, mutta itse en osannut kiinnittää erityistä huomiota taideteoksiin – ne vain sulautuivat osaksi miellyttävää kokonaisuutta.

Runo sijaitsee turistin näkökulmasta loistavalla paikalla Porvoon keskustassa, kävelymatkan päässä niin linja-autoasemasta kuin vanhan Porvoon nähtävyyksistä. Paikalliset erikoisuudet tervehtivät myös hotellilla: vastaanotossa ja huoneissa odottaa Brunbergin suklaatryffeleitä, ja vieraille on suunniteltu mm. neljä valmista Porvoon maisemia esittelevää pyöräilyreittiä.

Hotellin kautta voi tilata myös erikoishintaisia urheiluelämyksiä ja kaupunkikierroksia. Itse keskityin tammikuun pakkasilla testaamaan vain huonehintaan kuuluvia palveluita, sillä tällaisessa hotellissa on ehdittävä viipyillä ja ihastella ympäristöä.

Alakerran yleiset tilat kylpevät aurinkoisina päivinä suurten ikkunoiden tarjoamassa valossa.
Pastelliset sävyt yhdistettyinä klassisiin yksityiskohtiin ja harkittuun sisustukseen toistuvat hotellin joka nurkassa.
Runossa ei ole omaa illallisravintolaa, vaan katutasossa juodaan iltaisin drinkkejä ja syödään aamuisin hotelliaamupala ja brunsseja. Myös huonepalvelumenu on saatavilla.

Kulma-sviitti

Yövyin seuralaiseni kanssa yhden yön Kulma-sviitissä, joka on yksi Runon kolmesta erilaisesta sviitistä. Sviittien lisäksi Runosta löytyy yhtä tyylikkään oloisia huoneita Small-, Medium-, Large- ja Extra Large -luokissa, jotka eroavat lähinnä neliömetreiltään ja varustukseltaan. Yö edullisimmassa huoneluokassa kustantaa kahdelta yöpyjältä vajaat parisataa euroa, kalleimmat sviitit yli 500 euroa.

Kulma-sviitti on nimensä mukaisesti tilava kulmahuone, jonka useat suuret ikkunat loivat tunnelmaa myös keskellä talvea.
Laadukkaasta sängystä katselee sekä Porvoo-maisemia kahteen suuntaan avautuvista ikkunoista että 50-tuumaista televisiota, joka on sijoitettu huoneen nurkkaan.

Kulma-sviitti toisti muualta hotellista tuttua klassista sävy- ja muotokieltä: beigeä, pastelleja, luonnonvalkoista, keveitä design-huonekaluja ja tummaa puuta. Modernit mukavuudet olivat kuitenkin läsnä, esimerkiksi Chromecast-ominaisuudella varustetun tv:n ja tuliterän vaatehöyrystimen muodossa.

Suuremmissa sviiteissä on tilaa myös ylimääräisille mukavuuksille, kuten tyylikkäälle oleskelutilalle.
Runon suuremmat huoneet sopisivat työpöytänsä puolesta myös luksusta kaipaavalle työmatkaajalle.

Erityismaininta täytyy antaa seesteiselle kylpyhuoneelle. Vanhan rakennuksen alkuperäinen, valkoiseksi maalattu puuovi kätki taakseen todella hillityn tyylikkään suihku- ja wc-tilan, ja sviitissä pakettiin kuuluivat myös kylpytakit ja -tossut. Täydellistä luksusta olisi ollut oma kylpyamme, mutta ullakkosauna korvasi sen puutteen mainiosti.

Spa-tunnelmiin vievä, erityisen hyvin varusteltu kylpyhuone löytyy Runossa jokaisesta huoneluokasta.
Runon hygieniatuotteet ovat yksittäispakkausten sijaan ekologisemmissa pumppupulloissa.

Runon ullakkosauna

Hotellin ylimmässä kerroksessa lymyää aikuiseen makuun suunniteltu, tunnelmallinen ullakkosauna. Toisin kuin monissa hotelleissa, saunoja ei ole jaoteltu miehille ja naisille, vaan erillisten pukeutumis- ja pesutilojen kautta pääsee yhteiseen sauna- ja oleskelutilaan. Se on suuri plussa, sillä liian harvassa hotellissa pääsee nauttimaan löylyistä myös eri sukupuolta olevan kumppanin, kaverin tai matkaseurueen kanssa. Uima-asu kannattaa siis pakata mukaan, vaikka uima-altaita ei hotellista löydykään.

Aamusaunojat saivat nauttia takkatulen loimusta. Vasemmalla saunan lasiovet, lasi-ikkunoiden takana talon rakenteisiin tehty kylmä vilvoittelutila.

Arkkitehtonisesti mielenkiintoinen tila tarjoaa löylyjen lisäksi kylmävesisuihkun, lepotuoleja takan äärellä ja ulkoilman viilentämän, lasiseinällä erotetun vilvoittelutilan. Monien kaipaamaa kuntosalia ei hyvinvointikerroksesta löydy, mutta hotellivieraat voivat käydä veloituksetta läheisellä kuntosalilla ennen saunaelämyksiä.

Pukuhuoneissa on tarjolla laadukkaat pyyhkeet ja kylpytakit saunakäyttöön.

Ullakkosauna on kokoaan suurempi elämys, jossa vierähti helposti pidempikin aika. Ennakkotilauksesta ja lisämaksusta samassa kerroksessa tehdään myös hierontoja ja muita spa-hoitoja, mutta niitä en yhden yön reissulla olisi edes ehtinyt kokeilemaan.

Hotelliaamiainen

Olin jo pitkään halunnut testata Runon kehuttua aamiaista, enkä joutunut pettymään – se on ehdottomasti yksi parhaista kokeilemistani! Runossa aamupala on yhdistelmä buffettia ja keittiössä tilauksesta tehtäviä lämpimiä annoksia, kuten omeletteja tai munakokkelia.

Henkilökunta ohjasi aamiaisvieraat pöytiin ja otti keittiötilaukset heti alkuun. Näin lämpimät annokset päästiin tarjoilemaan sopivasti samaan aikaan, kun noutopöydän herkut olivat löytyneet ja ruokailu alkamassa.

Osa buffetin antimista on peräisin lähi- ja luomutuottajilta. Leipomotuotteet valmistetaan hotellin omassa keittiössä.
Valoisasta aamiaistilasta voi tiirailla vanhan Porvoon kaduille.
Aamiaisella ilahduttivat erityisen suussa sulava lohi ja alusta saakka itse tehdyt pannukakut.

Runon buffet noudatti hotellin yleistä linjaa keskittyen korkeaan tasoon. Toisinaan tämä tarkoittaa hyvin pientä valikoimaa, mutta Runossa laatu ja määrä olivat mielestäni optimaalisessa tasapainossa: noutopöydässä oli niin runsaasti lajeja, että aivan kaikkea ei pystynyt maistamaan ja jokaiseen makuun löytyi jotakin. Toisaalta herkkujen määrä oli sen verran rajattu, että koko valikoiman hahmotti muutamalla vilkaisuilla ja esillepano pysyi tyylikkäänä.

Löydä kohde: Runo Hotel Porvoo, Rihkamakatu 4, 06100 Porvoo
Hotellin verkkosivut

Kuvat: Amanda Peltomaa

Jaa postaus:

Jätä kommentti