Onnistunut staycation – näin toteutat rentouttavan hotelliloman

Kirjoittaja

Staycationit eli lyhyet lomat kotikaupungin tai lähialueen hotelleissa ovat tulleet jäädäkseen. Yli kolmenkymmenen staycation-loman kokemuksella koostin viiden kohdan vinkkilistan. Näillä ohjeilla teet pelkästä yöpymisestä oikean elämyksen!

1. Jos panostat yhteen asiaan, panosta hotellihuoneeseen

Yhden yön staycation voi toimia hyvänä budjettivaihtoehtona, jos lompakko ei anna myöten pidemmälle lomalle. Kannattaa kuitenkin panostaa viihtyisään huoneeseen, hotelliloman peruskiveen.

Valitse huone, jossa viettäisit mielelläsi kokonaisen vuorokauden putkeen. Ketjuhotellien riisuttu standard-luokan huone sopii mainiosti reissuille, joilla huoneessa ei vietetä aikaa, mutta staycationilla yksityiskohdilla on merkitystä. Rahalla saat enemmän tilaa, paremman maiseman ja lisävarusteita, kuten kylpytakit, kahvinkeittimen tai jopa oman saunan.

2. Lähde lomalle oikeassa seurassa

Ei kannata varata staycationia aamuvirkun ystävän kanssa, jos haaveilet loikoilevasi sängyssä puoleenpäivään. Varmista siis aina etukäteen, että sinulla ja matkaseurallasi on samat ajatukset hotelliloman sisällöstä – sen kun voi toteuttaa monella tapaa. Jos sopivaa seuraa ei löydy, muista, että staycation on oiva tapa rentoutua myös itsekseen!

Jos huoneessa on sauna, ilta kuluu helposti hotellilla! Kuvassa Lapland Hotel Bulevardin saunallinen huone.

3. Suunnittele ohjelmaa – teemalla tai ilman

Harva lähtisi lomamatkalle ilman suunnitelmia, eikä hotellireissunkaan onnistumista kannata jättää sattuman varaan. Lomalla on hyvä tehdä jotakin uutta tai erityisen mukavaa, joten käytä hetki sellaisen elämyksen suunnitteluun!

Tee tietoisesti jotakin, jonka muistat myöhemmin. Käy näyttelyssä, vietä kesäpäivää hotellin lähipuistossa, tilaa pizzaa huoneeseen ja katso kolme elokuvaa peräkkäin…

Jos poikkeavan ohjelman keksiminen tutussa kaupungissa tuntuu vaikealta, päätä lomallesi teema. Valitse hotelli kaupunginosan perusteella ja tutustu illalla vain kyseisen alueen palveluihin ja katukuvaan. Vai suunnittelisitko ohjelman hotellin rakennusvuoteen tai tyyliin sopivaksi? Joistain hotelleista löytyy myös teemahuoneita.

Hotel Katajanokan yleisissä tiloissa riittää tutkittavaa – onhan rakennus entinen vankila.

4. Ota ilo irti huoneesta ja hotellin palveluista

Hienoimmassakin huoneessa saattaa tylsistyä, jos uppoudut arkirutiineihin ja Netflixin katsomiseen. Muista siis hyödyntää kaikkea sitä, mistä olet jo maksanut, mutta jonka ääreen arjessa et pysähtyisi.

Tutki kylpyhuoneen tarjoama kosmetiikka, laske itsellesi lämmin kylpy, ihastele ikkunasta avautuvia maisemia tai hyödynnä huoneesta mahdollisesti löytyvät kuumat juomat. Huonepalvelun tai minibaarin testaaminen maksaa ekstraa, mutta jää mieleen.

Hotellien yleisistä tiloista löytyy myös paljon vieraalle maksuttomia virikkeitä. Lue päivän lehdet aulassa, tutki käytäviltä mahdollisesti löytyviä taideteoksia, treenaa kuntosalilla tai hemmottele itseäsi kylpylässä. Joissain hotelleissa voit huoneluokkasi perusteella päästä erilliseen lounge-tilaan tai hakea maksuttomia välipaloja.

Miten olisi kuuma kylpy? Kuva GLO Hotel Kluuvista.

5. Jatka lomaa uloskirjautumisen jälkeen

Staycationilla aamu kuluu herkullisen hotelliaamiaisen parissa, mutta loman loppu häämöttää jo. Huoneen luovutus on Suomessa hoidettava yleensä kello 12, joissain paikoissa jo kello 11. Älä kuitenkaan lopeta lomaasi vielä, vaan suunnittele aamupäivälle jokin pieni aktiviteetti.

Kun lähtöpäivällekin suunnittelee jotain mukavaa tekemistä, vierailu tuntuu kestoaan pidemmältä. Muistathan, että suurissa hotelleissa voit yleensä jättää matkatavarat hotellille säilytykseen veloituksetta. Voit siis tarvittaessa hakea tavarasi hotellilta vasta aktiviteettisi jälkeen.

Herkullinen aamiainen kuuluu olennaisena osana staycationiin. Kuva Crowne Plazasta Helsingistä.

Mikä on ollut mieleenpainunein staycation-lomakokemuksesi? Jaa omat vinkkisi kommenteissa!

Kuvat: Amanda Peltomaa

Jaa postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”Onnistunut staycation – näin toteutat rentouttavan hotelliloman”

  1. Varsin hyviä vinkkejä. Itse en oikeastaan Staycationeita harrasta, mutta lähtöpäivälle tulee noin muutoin yleensä mietittyä jotain aktiviteetteja ja hyödynnettyä sitä, että tavarat tosiaan voi jättää säilytykseen. Oikea seura on myös ensiarvoisen tärkeää, lomalla kuin lomalla.

    Vastaa
    • Ehkäpä nyt innostut kokeilemaan, heh! Lyhyelläkin lomalla pätevät tosiaan samat lainalaisuudet kuin pidemmällä reissulla 😊

      Vastaa

Jätä kommentti