Matkailijan opas Taalintehtaalle ja sen lähialueille

Kirjoittaja

Älä lennä lomalla ulkomaille, tule saaristoon! Taalintehtaalla asuva Hanna Nikkanen kokosi vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin Kemiönsaaresta.

Muutin vuonna 2021 lapsuuteni mökkipaikkakunnalle, Kemiönsaaren Taalintehtaalle, Saaristomeren rannalle. Se on yksi kesä-Suomen salaisista helmistä. Taalintehtaalle on helppo saapua julkisilla, ja täältä pääsee näppärästi eteenpäin upeita saaristokohteita tutkimaan.

Kesäparatiisissa asuja päätyy toimimaan epävirallisena matkatoimistona omalle tuttavapiirilleen. Niin minullekin kävi, kun huomasin, että monet matkailijan palvelut ovat vähän vaikeasti löydettävissä. Saariston lautta-aikataulujen ja reittialueiden käsittäminen voi olla uudelle kävijälle vaikeaa, monet majapaikat ovat pieniä perheyrityksiä eivätkä haluakaan mukaan isoille alustoille, netti on täynnä vanhentuneita infopaketteja…

Ajattelen, että tämä on hyvä asia. Mielestäni parhaat matkakohteet ovat niitä, jotka eivät ole läpituotteistettuja ja sataprosenttisesti alustatalouden piirissä; niissä paikoissa asuu oikeita ihmisiä hieman sekavine systeemeineen. Mutta onhan sellainen reissaajan näkökulmasta myös melko työlästä.

Tämä FAQ on omiin mieltymyksiini perustuva ensiapu matkailijalle, joka on tulossa Taalintehtaalle ja lähialueille ja tarvitsee apua päästäkseen suunnitelmissa alkuun. Mikään kattava lista palveluista tämä ei ole! En listannut esimerkiksi pieniä bed & breakfasteja, ravintoloita tai kahviloita – tosin pari poikkeusta tein – ettei listasta tulisi mahdottoman pitkä.

Kannustan tulemaan saaristoon myös kuumimman sesongin ulkopuolella. Syksy on täällä pitkä ja kaunis, ja kevät saapuu vähän aikaisemmin kuin muualle Suomeen. Pääsiäiset ovat aina mahtavia. Talvet ovat vaihtelevia: parhaimmillaan saadaan monta kuukautta retkiluistelu- ja hiihtosäitä, kun taas joskus on enemmän pimeyttä ja myrskyä. Talvella auki olevat kohteet ovat sopeutuneet tähän ja osaavat tarjota asiakkaille myrskytuuliin sopivaa hyggeilyä.

Sesongin ulkopuolella reissatessa kannattaa ottaa suunnaksi melkein mikä tahansa tapahtuma ja ns. tehdä tikusta asiaa, eli rakentaa reissu sen ympärille. Tapahtumavinkit löytyvät listan lopusta!

Pääseekö Taalintehtaalle julkisilla?

Taalintehtaalle pääsee Vainion liikenteen bussilla Helsingistä (helppo vaihto Salossa) ja Turusta. Liput myy Matkahuolto. Koulujen loma-aikana pari bussia jatkaa Taalintehtaalta Kasnäsiin joka päivä.

Yhteysalukset Stella ja Alva kuljettavat matkustajia ilmaiseksi ulommas saaristoon mm. Taalintehtaalta ja Kasnäsistä. Katso aikataulut: meritie.fi/aikataulut/ > Hiittisten reittialue. (Taalintehdas on aikatauluissa nimellä Dalsbruk.)

Autolautta Aurora ajaa Kasnäsin ja Rosalan/Hiittisten väliä.

Lossifiilistelijöille on tarjolla elämyksiä Kokkilassa (Turun suunnasta Kemiönsaarelle) ja Svartnäsissä (Kasnäsin läheltä Högsåraan).

Pyöräilijöille on Rannikkoreitti, joka kiertää Hangon, Raaseporin, Salon ja Kemiönsaaren.

Bengtskärin majakalla voi käydä päivävierailulla tai majoittua.

Missä voin majoittua?

Ullman’s Villa: Perheomisteinen boutique-hotelli ruukinpatruunan kartanossa Taalintehtaan keskustassa. Fantastinen. Uutuutena edullisempia huoneita naapurin Dals Innissä! Ullmansilla kannattaa käydä myös syömässä (esim. kakkuöverit). Arboretumhenkisessä puutarhassa voi mainiosti larpata italialaista aristokraattia villallaan.

Strandhotellet: Kaunis puutalo Taalintehtaan satamassa, kohtuuhintaiset huoneet, ravintolassa pizzaa ja burgereita.

Kasnäs Spa: Pieni saaristokylpylä Kasnäsin vierasvenesataman ja yhteysaluslaiturien vieressä, vieressä iso ravintola. Toimii sekä loman varsinaisena kohteena että pysähdyksenä matkalla ulommas saaristoon.

Labbnäs Semesterhem: Amos Anderson lahjoitti järven rannalla sijaitsevan vanhan pappilan paikallisille martoille, ja se on nyt ensiluokkaisessa käytössä lomakotina. Sopii kursseille ja retriiteille! 5 kilometriä Taalintehtaalta.

Saaristohotelli Merikruunu sijaitsee söpössä Kärran kylässä vähän Taalintehtaan pohjoispuolella. Tarjoilee hyvää lounasta ympäri vuoden.

Kansakoulu/Majatalo: Västanfjärdissä Brännbodan vanhassa koulussa toimiva pieni, sympaattinen, edullinen ravintola ja majatalo. Pihalla mm. laavu ja matkailuautopaikkoja.

Leirintäalueet: mm. Taalintehtaalla, Ekniemen lomakylässä Kemiönsaaren pohjoisosassa ja Örön saarella.

Saariston isoista kohteista mm. Rosalan viikinkikeskuksessa, Bengtskärin majakassa ja Örön linnakesaarella voi majoittua, ja tietenkin on rutkasti pieniä bed & breakfasteja ja mökkejä sun muita. Ylläolevan ei ole tarkoitus olla tyhjentävä lista!

Taalintehtaan hiiliuunit ovat peräisin 1880-luvulta.

Mitä Kemiönsaarella voi tehdä?

Taalintehtaan ruukkimiljöö on mahtavan kerroksellinen. Täällä on työstetty metallia 1600-luvulta asti, ja se näkyy katukuvassa. Tsaari Aleksanteri III hengaili näissä maisemissa, hiiliuunikeskittymämme on Euroopan suurin ja meillä on paljon hyvää työläisasutukselle tyypillistä nimistöhassuttelua. Ruukinmuseo järjestää kesäisin kävelykierroksia, ja kylästä saa paljon irti myös itsenäisesti. Kirjastosta saa karttoja sun muuta.

Harvempi on käynyt Taalintehtaan teollisuusalueen uudemmissa osissa, mutta ne ovat totaalista post-industrial-mahtavuutta. Ota suunnaksi tehtaan vanhassa varastossa sijaitseva kierrätysmyymälä Återbruket ja pääset samalla ihailemaan raskaan teollisuuden raunioita 1800-luvulta finanssikriisin aikaan. Jos etsit veneelle talvisäilytystä, tuo se tänne!

Taalintehtaan masuunijärvet ovat nähtävyys itsessään, ja ne pelastavat uimarin jos meressä on sinilevää. Järvien rannalla toimii Suomen/maailman vanhin yleinen sauna Masuunin vanha sauna – Gamla bastun. (Vanhimman titteliä kantaa yleensä Rajaportin sauna, mutta meidän saunamme on yli 50 vuotta vanhempi!) Sauna lämpenee perjantai-iltaisin, saunamaksu kympin.

Kulturhus Björkboda on vuoden ympäri toimiva epäkaupallishenkinen kulttuurikeskus Björkbodan vanhassa koulussa Kemiönsaaren päätien varrella (bussilla pääsee). Taidenäyttelyitä, diy-tapahtumia, alakulttuurihommia, paikallista taidekäsityötä, keikkoja. Tapahtumia on säännöllisesti, kannattaa ottaa somekanavat seurantaan.

Söderlångvik on Amos Andersonin kartano, jossa on tyylikäs kotimuseo ja hyvin kuratoidut maistiaiset taidekokoelmasta. Täälläkin voit larpata italialaista aristokraattia mässyssä villassaan.

Sagalundin museossa Kemiössä yhdistyy kotiseutumuseo, puutarhamuseo ja lastenkulttuurikeskus. Myös hyvät lounaat! Tämä on perheille erinomainen pysähdyspaikka, kun matka on viemässä Kemiön ohi saaren eteläosiin.

Ölmosin uimaranta on Lounais-Suomen paras hiekkaranta.

Purunpään kalliot ovat vähän kuin Koli Saaristomeren kansallispuiston reunalla. Kemiönsaarella on paljon muitakin luontokohteita. Luontopoluille pääsee suoraan monesta turistikohteesta, esimerkiksi Taalintehtaan keskustasta ja Söderlångvikin kartanon kupeesta. Taalintehtaan vierasvenesatamasta saa vuokrata pyöriä, kajakkeja ja auton.

Sadat haahkat pesivät aivan Bengtskärin majakan luona, koska ihmisen läheisyys suojaa niitä pedoilta.

Mitä saaristossa voi tehdä ja miten sinne pääsee?

Olennaiset yhteydet: Yhteysalukset Stella ja Aurora, taksi– ja charterveneet.

Ajantasaiset tiedot:

Bengtskärin majakka on Pohjoismaiden korkein ja sijaitsee ehkä enemmän jossain unimaailmassa kuin todellisuudessa. Suosittelen käymään toukokuussa, jolloin pienen kivisen saaren valtaa viitisensataa hautovaa, pelotonta, ihmeellisen kaunista haahkaa ja allit laulavat matkallaan pohjoiseen. Veneyhteyksiä on Kasnäsistä ja Hangosta, lisätietoa majakan sivuilta.

Rosalan viikinkikeskus on pieteetillä tehty perheomisteinen viikinkikylämuseo kauniissa saaristokylässä. Hiittinen-Rosalan kaksoissaarelle pääsee autolautta Auroralla, mutta huomioi että Långnäsin lauttarannasta on vielä 5 kilometriä matkaa viikinkikeskukselle. Viikinkikeskuksen voi yhdistää samaan päiväretkeen Bengtskärin majakan kanssa. Näitä matkoja myydään nimellä Saariston loistoreitti, lisätietoa majakan sivuilta.

Högsåran saari on astridlindgrenmäinen kukkea idylli, ja siellä sijaitseva Farmors Café on kahvilafiilistelijöiden pyhiinvaelluskohde. Högsåran lossi lähtee vähän Kasnäsin pohjoispuolelta Svartnäsistä (huom! kulkee harvakseltaan). Vierailijoita pyydetään jättämään autot Svartnäsiin. Kannattaa harkita, pystyisikö matkan tekemään bussilla tai pyörällä Taalintehtaalta (matkaa n. 18 km); joinain päivinä paluu Taalintehtaalle onnistuu Kasnäsistä yhteysalus Stellan kyydissä. Katso lossiaikataulut FinFerriesin sivuilta.

Vänö on vielä Högsåraakin idyllisempi, koska se todella tuntuu ulkosaaristolta. Lampaita, katajaa, salaperäisiä polkuja, tuulenpieksämää niittyä. Perille vie yhteysalus Stella. Lue palveluista Vänön sivuilla.

Örön linnakesaari on kasvanut muutamassa vuodessa mittavaksi matkailukohteeksi. Sotilashistoriaa, isoja tykkejä, harvinaisia elinympäristöjä, avomerta, tuulta, perhosia, ihan kunnolla majoituskapasiteettia. Saarelle pääsee ympäri vuoden, ja suosittelenkin kokeilemaan sesongin ulkopuolella. Perille vie yhteysalus Stella, mutta Örö-pysähdys on tilauspysähdys, joka pitää varata edellisenä päivänä. Katso lisätiedot Visit Örön sivuilta

Millä kielellä pärjää?

Noin 70 prosenttia kemiönsaarelaisista on ruotsinkielisiä. Kesäkaudella matkailijat, matkailualan työntekijät ja mökkiläiset nostavat suomen osuutta. Ulommas saaristoon mennessä ruotsin valta on vahvaa, samoin pääsaaren maaseudulla.

Täällä on kuitenkin eletty aina kontaktissa merenkulun, salakuljetuksen ja muualta saapuneiden metallityöläisten kanssa, joten ummikot ovat harvassa ja sekakielen puhuminen tai kielen vaihtuminen keskustelun aikana on täysin normaalia – etenkin Taalintehtaalla. Tykkään itse tästä kielenkäytön anarkiasta kovasti. Jos yhtään kiinnostaa treenata ruotsia, tämä on sille hyvä paikka.

Keskiaikatapahtuma September Open järjestetään syyskuussa.

Mitä tapahtumia Taalintehtaalla on?

Fix Film Festival: Viikonlopun mittainen laatuelokuvafestivaali Kemiössä maaliskuussa.

Kukkaispäivä (toukokuu) ja Omenapäivä (syyskuu): Söderlångvikin kartanon suuret markkinapäivät.

Taalintehtaan markkinat: Toripäivä kesällä keskiviikkoisin ja lauantaisin; kutsutaan Suomen vilkkaimmaksi kylätoriksi, en ole faktatarkistanut. Pääsiäisenä ja joulun alla markkinat Verstaalla.

Teatteri: Taalintehtaan Bruksteatern tekee lasten- ja nuortenteatteria ruotsiksi, esitykset huhtikuussa. Rosmoteatteri tekee kaksikielistä kesäteatteria Taalintehtaalla, ja Teater Fjerden ruotsinkielistä kesäteatteria Västanfjärdissä.

Kemiönsaaren musiikkijuhlat: Kamarimusiikkia hienoissa kohteissa eri puolilla saarta heinäkuussa.

Baltic Jazz: hyväntahtoista gubbejazzia Taalintehtaalla heinäkuussa.

Festival Norpas: Monitaiteinen festivaali Taalintehtaalla elokuun alussa. Suosikkini kaikista Suomen festareista.

Muinaistulien yö: Perinteinen saaristotapahtuma elokuun lopussa. Kohteita on monia, mutta parhaat bileet pidetään Rosalan viikinkikeskuksessa.

September Open: Suuret keskiaikamarkkinat Taalintehtaalla syyskuussa.

Mörkö festival: Pimeyden taidefestivaali marraskuussa. Kohde vaihtuu vuosittain, aina on ollut parasta.

Teksti: Hanna Nikkanen
Kuvat: Hanna Nikkanen

Jaa postaus:

Yksi kommentti artikkeliin ”Matkailijan opas Taalintehtaalle ja sen lähialueille”

Jätä kommentti