Arkkitehtuuria, värejä ja puhdasta ilmaa – päiväretki Paimion parantolaan

Kirjoittaja

Tuberkuloosisairaalaksi suunniteltu Paimion parantola on uniikki funkkisnähtävyys. Alueen pihapiiri ja ravintola ovat avoinna kaikille, mutta parhaiten Alvar ja Aino Aallon kokonaistaideteokseen tutustuu opastetuilla kierroksilla. Myös yöpyminen alueella on mahdollista.

1900-luvun alussa riehunut keuhkotauti tuberkuloosi tappoi ja vammautti Suomen muutenkin sodissa kärsinyttä väestöä siihen malliin, että tuberkuloosin hoitoon päätettiin panostaa toden teolla. Hoito keskitettiin tuberkuloosiparantoloihin, joita perustettiin vauhdilla eri puolille Suomea. Varsinais-Suomen tuberkuloosiparantolan arkkitehtuurikilpailun voittivat Aino ja Alvar Aalto, ja rakennus valmistui sairaalakäyttöön 1933.

Paimion parantola toimi sairaala- ja kuntoutuskäytössä aina 2010-luvulle saakka, mutta nykyisin sitä hallinnoi Paimion parantola -säätiö. Parantolan alueen tiloja voi vuokrata kokouksiin, tapahtumiin ja jopa majoittumiseen, mutta valtaosa suuresta päärakennuksesta on näyttelykäytössä.

Tänä vuonna 90-vuotisjuhlaa viettävä parantola on ehdottomasti omalla vaikuttavimpien kotimaan matkakohteiden listallani – siitä sukeutui myös yksi Aaltojen tärkeimmistä suunnittelutöistä!

Paimion parantolassa bongaa paitsi Aino ja Alvar Aallolle tyypillistä muotokieltä, myös yllätyksiä. Kattolamput muovitettiin, jotta tuberkuloosia levittävää pölyä ei päässyt pesiytymään sairaalaan.

Väriterapiaa opastetulla kierroksella

Paimion parantola on tunnettu valkoisen julkisivun alle kätkeytyvästä väriloistostaan. Aino ja Alvar Aalto suunnittelivat värit tarkkaan koristemaalari Eino Kaurian kanssa, ja niiden tehtäväksi asetettiin jopa potilaiden mielenterveyden ja paranemisen tukeminen. Värit ovat niin olennainen osa parantolaa, että “Paimion sininen” tunnetaan yhä sävynä.

Kirkkaan keltaiset lattiat edustavat monia positiivisia asioita: lämmittävää aurinkoa, paranemisen toivoa… Rakennuksessa käytetyillä väreillä on runsaasti symbolisia merkityksiä.
“Paimion sininen” käytävä potilashuoneineen. Jokaisella kerroksella oli oma värinsä ja nimensä.

Jos tarkoituksenasi on tutustua rakennukseen perinpohjaisesti, suosittelen ostamaan lipun opastetulle kierrokselle. Parantolassa ei voi liikkua itsenäisesti kuten museossa, joten moniin mielenkiintoisiin tiloihin pääsee ainoastaan oppaan vetämän ryhmän mukana.

Itse valitsin 90 minuutin mittaisen Parantolan tilat ja tarinat -kierroksen (25 e / alennusryhmät 15 e), joka keskittyi rakennuksen arkkitehtonisiin ratkaisuihin. Opastetun kierroksen päätteeksi saa vapaasti tutustua parantolan näyttelyihin ja muihin palveluihin, joten varaa ylimääräistä aikaa myös kierroksen jälkeen!

Oppaan mukana pääsee ihailemaan jylhää mäntymetsää ja hengittämään kuuluisaa puhdasta ilmaa parantolan kattoterassille.

Kierroksen parhaimmistoon kuului vierailu ylimmän kerroksen kattoterassilla, jossa tuberkuloosipotilaita makuutettiin hengittämässä puhdasta ilmaa kesät talvet. Korkean paikan kammoisena selvisin käynnistä pysyttelemällä seinustalla, mutta jos korkeudet ovat aivan liikaa, osuuden saa helposti skipattua.

Opastetut kierrokset Paimion parantolan sivuilla

Kurkista sairaalaelämään ja arkkitehtien työhön perusnäyttelyssä

Jos opastetut kierrokset eivät mahdu päiväohjelmaasi tai budjettiisi, hyvän peruskatsauksen parantolan historiaan ja yksityiskohtiin saat myös Parantolan huoneita -perusnäyttelyssä.

10 euron hintaan pääsee tutustumaan rakennuksen 1. kerroksen potilaskäytävään, jonka huoneissa on näytillä parantolan alkuperäisesineistöä. Lisäksi huoneisiin on koottu tietoa tuberkuloosista ja rakennuksen suunnittelutyöstä.

Perusnäyttely on rakennettu ensimmäisen kerroksen potilashuoneisiin.
Alvar Aalto oli itsekin viettänyt pitkiä aikoja sairaalassa, ja kiinnitti huomiota yksityiskohtiin potilaan näkökulmasta. Potilashuoneiden katot maalattiin seiniä tummemmiksi rauhoittavan vaikutelman vuoksi.

Parantolassa pidetään myös vaihtuvia näyttelyitä. Perus- ja kausinäyttelyihin voi ostaa liput ainoastaan paikan päältä, ja alle 7-vuotiaat pääsevät näyttelyihin maksutta.

Perus- ja kesänäyttelyt Paimion parantolan sivuilla

Nauti parantolan tunnelmasta ravintolassa tai pihapiirissä

Paimion parantola on täynnä kotimaista muotoilua, sillä sodan jälkeen haluttiin työllistää mahdollisimman paljon suomalaisia tekijöitä.

Vierailitpa parantolassa pikaisemmin tai pidemmin, kurkkaa toisen kerroksen ravintolaan. Entisen potilasruokalan paikalla palvelevaa ravintolaa koristavat muun muassa Paavo Tynellin valaisimet ja tunnelmallisesti valoa siivilöivät ikkunat. Myös Artekin Paimio-tuoli on suunniteltu parantolaa varten ja näytteillä ravintolaa vastapäätä.

Ilmaisen elämyksen saat käyskentelemällä parantolan pihapiirissä. Kävelyt olivat yksi tuberkuloosipotilaiden hoitomuodoista, ja nykyäänkin mäntymetsästä löytyy merkitty luontopolku.

Potilasruokala toimi tuberkuloosisairaalan aikana myös elokuvateatterina.
Parantolan takaa aukeaa mäntymetsä, josta löytyy muutaman kilometrin mittaisia polkuja kävelyitä varten.

Miten perille?

Parantola on rakennettu aikanaan tarkoituksella kauemmas muusta asutuksesta, joten matka taittuu parhaiten autolla. Turun keskustasta parantolalle pääsee paikallisbussilla noin tunnissa; linjat 706 ja 709 pysähtyvät parantolan omalla pysäkillä.

Helsingin suunnasta kaukoliikenteellä tuleville lähin linja-autopysäkki löytyy noin viiden kilometrin päästä, joten parantolalle täytyy varautua jatkamaan matkaa taksilla.

Aukioloajat ja liikenneyhteydet Paimion parantolan verkkosivuilla

Kuvat: Amanda Peltomaa

Jaa postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”Arkkitehtuuria, värejä ja puhdasta ilmaa – päiväretki Paimion parantolaan”

  1. Ilman muuta tuonne olisi valittava opastettu kierros jo senkin takia, että paljon jäisi varmasti huomaamatta ja ymmärtämättä ilman sitä. Olen muutenkin sitä mieltä, että aina kannattaa valita opastettu kierros, kun se vain on mahdollista ja kierrellä vaikka kierroksen jälkeen sitten itsenäisesti.

    Vastaa
    • Kierrokset ovat aina plussa, mutta monissa kohteissa itsenäisestikin pääsee hyvin jäljille. Paimion parantolassa parhaat palat on varattu opastuksille, joten jos kyseessä ei ole vain lyhyt tai spontaani piipahdus, kannatan opasta ehdottomasti! 😊

      Vastaa

Jätä kommentti