Yöjuna Helsingistä Rovaniemelle – näillä vinkeillä onnistut

Kirjoittaja

Kun kesän junaliput tulivat myyntiin, varasimme kaverin kanssa juhannusreissun Lappiin. Nappaa tästä vinkit onnistuneeseen yöjunamatkaan Suomessa!

Matka-aika Helsingistä Rovaniemelle yöjunalla (12–13 tuntia) on tuntuvasti pidempi kuin lentäen, mutta toisaalta matkustusmukavuus on parempi ja matkatavaroiden kanssa voi olla rennompi. Puhumattakaan junamatkailun ekologisuudesta ja maata pitkin matkustamisen tunnelmasta!

Nukkumalla yön junassa voi säästää majoituskuluissa, kun matkakohteessa on perillä heti aamusta. Huono puoli on, että heiluvassa junassa ei todennäköisesti nuku yhtä hyvin kuin hotellihuoneessa. Itse heräilin menomatkalla jokaisella asemalla, mutta paluumatka sujui jo rutinoituneesti.

Varsinkin näin korona-aikaan yöjuna on fiksu valinta, sillä omassa hytissä saa olla rauhassa. Junan alatasolla on muutamia hyttejä, jotka voidaan yhdistää väliovella isommillekin seurueille. Normaalisti myynnissä on myös yksittäisiä makuupaikkoja, mutta tällä hetkellä VR myy yksittäisellekin matkailijalle kokonaisen hytin ilman lisämaksua.

Päivitys 01/2023: VR on lopettanut makuupaikkojen myynnin ja myy vain kokonaisia hyttejä. Hinnat ovat hyttikohtaisia, eivätkä riipu matkustajamäärästä.

Kaverin kanssa matkusti mukavasti, mutta hytti on sen verran minimaalisen kokoinen, että en kyllä haluaisikaan jakaa sitä tuntemattoman kanssa. Yksin matkustavana valitsisin makuupaikan sijaan todennäköisesti päiväjunan, joka porhaltaa Rovaniemelle nopeimmillaan kahdeksassa tunnissa.

Hytti tuntui aluksi ahtaalta, mutta siihen tottui nopeasti.

1. Lipun varaaminen

Yleisenä sääntönä liput kannattaa varata mahdollisimman aikaisin. Aikainen varaaja voi napata edullisemman säästölipun, joita on rajoitettu määrä. Ole tarkkana, ettet osta yöjunaan vahingossa tavallista istumapaikkaa (ellet nimenomaan halua). Paikanvalintavaiheessa tulee valita erikseen makuupaikka.

2. Hytin valitseminen

Varausvaiheessa VR:n verkkokauppa ehdottaa automaattisesti vapaana olevaa hyttiä. Kannattaa huomioida, että vihreiden kaksikerrosvaunujen yläkerran hyteissä on oma vessa ja suihku, kun taas alakerran hyteille löytyy yhteiset wc:t käytävältä. Yläkerta on jonkin verran kalliimpi, mutta yksityisyyttä arvostavan valinta. (Ei tarvitse liikkua hytistä minnekään kun sinne kerran pääsee.)

Sekä ylä- että alasänky ovat mitoiltaan 75 cm x 200 cm, eli tilaa on. Huonommin liikkuvan kannattaa valita alapeti, koska yläsängyn sivussa olevat pienet tikkaat vaativat jonkinmoista ketteryyttä. Sänkyjen lisäksi perushytissä on ikkunan ääressä pikkuinen pöytätaso ja laskettava penkki. Itse mahduin siihen juuri istumaan, mutta vähän leveämpi välttämättä ei.

Vessa on kompaktin kokoinen, ja seinän takaa esiin kääntyy suihku (emme kokeilleet).

3. Eväät junassa

Kaukojunissa kulkee mukana ravintolavaunu, mutta myös omia eväitä kannattaa ottaa mukaan. Me haimme Helsingin päässä Rautatieaseman Hesburgerista hampurilaisateriat, ja lisäksi lämpimässä säilyviä välipaloja aamua varten.

Ota myös omat juomat! VR tarjosi lakanoiden ja pyyhkeiden lisäksi pienen vesipullon, mutta 0,35 litrasta ei hampaiden pesun jälkeen juoda kovin montaa kulausta. Junan vessasta tuleva vesi ei ole juomakelpoista, ja ainakin menomatkalla se oli useimmiten tulikuumaa.

4. Matkailijan varusteet

Yöjunan etu verrattuna lentokoneeseen on, että kamat voi pakata huolettomammin eikä tarvitse miettiä esimerkiksi nesterajoituksia. Lentolaukun kokoiset matkatavarat mahtuvat säilöön sängyn alle.

Suosittelen varautumaan korvatulpilla sekä unimaskilla. Juna mennä kolistelee läpi yön, joten korvatulpat auttavat saamaan unen päästä kiinni. Lisäksi sängyn vieressä olevan kellon numerot loistavat yllättävän kirkkaasti pimeässä hytissä. Silmät peittävä huivi helpotti omaa nukahtamistani paluumatkalla huomattavasti.

Jos lähtisin nyt uudestaan, ottaisin mukaan myös pieneen tilaan menevän niskatyynyn luku- ja sometushetkiä varten.

5. Lisäpalvelut

Alle 10-vuotiaat lapset matkustavat maksutta samassa hytissä, jos heillä ei ole omaa makuupaikkaa (tosin saattaa tulla aika ahdasta). Yöjunaan on mahdollista ottaa mukaan myös auto tai lemmikki. Kaikissa yöjunissa on ravintolavaunu, jossa voi käydä syömässä paikan päällä tai hakea ruoat mukaan hyttiin. Lue lisää VR:n sivuilta.

Yläsängyllä ei mahdu istumaan suorassa, mutta peti on yllättävän mukava.

Kuvat: Sanna Ruoho

Jaa postaus:

Jätä kommentti