Barcelona – vinkit kaupunkiloman suunnitteluun

Kirjoittaja

Matkustit sitten yksin tai porukassa, nappaa tästä kohdevinkit Barcelonan matkan suunnitteluun.

Milloin Barcelonaan kannattaa matkustaa?

Paras matkustusaika riippuu siitä, mitä haluat lomaltasi. Kesäkuukausina kaupungissa on kuuma ja suosituimmissa nähtävyyksissä on tungosta. Toisaalta silloin voi viettää aikaa rannalla. Talvikaudella on viileämpää, joten aika on ideaali kulttuuri- tai ostosmatkailuun. Myös majoituksen saattaa saada edullisemmin. Turisteja Barcelonassa on aina (tai ainakin oli ennen koronaa), mutta matalasesongin aikana mukaan mahtuu paremmin.

Minä olin reissussa helmikuussa 2019. Lämpötilat pyörivät 10-15 asteen tuntumassa, joten takki ja neule tulivat tarpeeseen. Talviloma sopi kuitenkin hyvin museoiden ja päänähtävyyksien kiertämiseen, kun porukkaa oli hieman vähemmän.

Majoitus Barcelonassa

Barcelonassa riittää valinnanvaraa majoituksen suhteen. Mitä haluat majapaikalta ja minkä verran budjettia on käytettävissä? Yksityisyyttä ja valmista aamiaista arvostava valitsee hotellin, uusia kavereita kaipaava ja edullista majoitusta etsivä suuntaa hostelliin. Jännittäviä kokemuksia metsästävä valitsee ehkä sohvasurffauksen (minä en).

Vuokrattavia asuntoja löytyy laidasta laitaan, ja keittiö mahdollistaa omien ruokien kokkailemisen. Yksin matkustavalle asunto saattaa tulla edullisemmaksi kuin hotellihuone. Asunnon vuokraajalta voi saada myös hyviä matkavinkkejä kohteeseen.

Majoitusta etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota liikenneyhteyksiin. Metroaseman läheisyys on plussaa, jos asumus ei sijaitse aivan keskustassa. Ilmastointia osaa arvostaa kesäkuumalla ja lämmitystä talvikuukausina.

Majoituin itse Airbnb:n kautta vuokraamassani Special and Elegant Loft -asunnossa lähellä Mercat Nou -metroasemaa. Helmikuussa kämppä oli noin puolet edullisempi kuin kesällä olisi ollut. Pohjakerroksessa sijaitseva asunto oli siisti ja hyvin varusteltu, ja sykettä nosti vain yhden lihavan torakan kohtaaminen. Asunnossa oli vihko pullollaan vierailijoiden raapustamia vinkkejä ja suosituksia.

Airbnb-asunto oli siisti ja kivasti sisustettu.

Barcelonan julkinen liikenne

Barcelonassa on kattava julkinen liikenne. Itse suosin liikkumisessa metroa sekä satunnaisesti busseja. Matkailijan on edullisinta ostaa joko julkisen liikenteen sisältävä Barcelona Card tai Hola Barcelona -kortti, tai sitten 10 kertamatkaa sisältävä T10-lippu. Kaikki metroasemat kuuluvat samaan vyöhykkeeseen, joten voit matkustaa mihin vain yhdellä lipulla.

Poikkeuksena yhden vyöhykkeen periaatteeseen on lentokenttä, josta on ostettava hieman kalliimpi metrolippu kaupunkiin. El Pratin lentokenttä sijaitsee noin 15 kilometrin päässä keskustasta. Metron lisäksi kentältä pääsee keskustaan pääsee kätevästi Aerobus-lentokenttäbussilla tai taksilla.

Barcelonan liikenneverkostoon kuuluvat myös raitiovaunut, lähijunat (joilla pääsee esimerkiksi Montserrat-vuorelle) sekä köysirata Montjüic-kukkulalle. Reittivaihtoehtoja voi vertailla esimerkiksi netistä löytyvällä TMB:n reittioppaalla tai Google Mapsin reittihaulla vaihtamalla matkustusmuodoksi julkinen liikenne.

La Ramblalla kannattaa pitää kiinni laukustaan. Ja muuallakin.

Älä ruoki taskuvarkaita

Pidä laukkusi kiinni ja kanna sitä mieluiten mahan puolella. Älä pidä kännykkää tai lompakkoa takataskussa tai muualla näkyvissä. Älä jätä tavaroitasi valvomatta minnekään, edes viereiselle penkille. Pidä tavaroistasi erityistä huolta tungoksessa. Jos kuljetat mukanasi rinkkaa tai reppua, pidä arvotavarat vaikka kaulapussissa tai pikkulaukussa.

Älä ylipäätään ota matkalle mukaan mitään korvaamattoman arvokasta. Säilytä esimerkiksi passia majapaikan tallelokerossa ja jos lokeroa ei ole, piilota tavarat jonnekin pois näkyvistä.

Barcelonassa asiakaspalvelijat olivat herkkiä huomauttamaan liian leväperäisestä tavaroiden säilyttämisestä. Itse sain läksytyksen sekä kahvilan työntekijältä että museon henkilökunnalta.

Nähtävyydet ja opastetut kierrokset

Barcelonan tunnetut nähtävyydet ovat ruuhkaisia, ja niihin kannattaakin varata liput etukäteen. Esimerkiksi La Sagrada Familiaan ja Parc Güelliin täytyy päättää myös saapumisaikansa tunnin tarkkuudella, joten matkaa kannattaa hieman suunnitella. Paikan päällä olisi saattanut joutua odottamaan puoli päivää seuraavia vapaita aikoja.

Varsinkin yksin matkailevan kannattaa hyödyntää opastettuja kierroksia! Kierrokset avaavat kohteita ihan uudella tavalla, ja niissä saattaa tutustua muihinkin matkailijoihin. Oli tosi kiva aloittaa loma ilmaisella Barcelonan kävelykierroksella. Free Walking Tourilla kierretään vanhassa keskustassa, Barri Gòticissa. Ilmaisuudesta huolimatta varaa mukaan käteistä tippiä varten! Sama yritys tarjoaa myös maksullisia kierroksia, ja osallistuinkin Gaudín arkkitehtuuria esittelevälle kävelykierrokselle.

Katso myös:

Kuvat: Sanna Ruoho

Jaa postaus:

2 kommenttia artikkeliin ”Barcelona – vinkit kaupunkiloman suunnitteluun”

  1. Tässä oli hyviä vinkkejä, joista osa minusta yleispäteviä moneen muuhunkin suurkaupunkiin. Majoituksen suhteen minulla on yksi asia ylivoimaisesti tärkeämpi kuin muu, sen sijainnin on oltava hyvä. Esimerkiksi juuri jonkun hyvän metroaseman lähellä tai sitten jo suoraan ”parhaalla paikalla”. Muut asiat ovat selvästi vähemmän tärkeitä. Taskuvarkauksista on hyvä muistuttaa, koskaan en ole uhriksi joutunut, mutta reppua on koitettu viiltää auki. Kannattaa senkin kanssa olla tarkkana.

    Vastaa

Jätä kommentti